U trendu

Poziv Zrenjanincima da učestvuju u anketi o budućem postrojenju za prečićavanje otpadne vode

Investitor „Metito Korporacija“, koja priprema izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu, pozvala je zainteresovanu javnost da učestvuju u anketi i iznesu svoje komentare, sugestije ili primedbe i time doprinesu realizaciji te višestruko značajne investicije.

Vrednost investicije je procenjena na 30 miliona evra, a projekat bi bio u potpunosti finansiran, razvijen i njime bi upravljao „Metito“ kroz svoju lokalnu platformu, preduzeće „Begej Water“.

Anketa sa dokumentacijom postavljena je na sajtu Grada Zrenjanina i to na srpskom, madjarskom, rumunskom i engleskom jeziku i biće dostupna javnosti najmanje mesec dana, odnosno tokom jula meseca.

Upitnici su deo ESIA procesa (Environmental and Social Impact Assessment – Procena uticaja na životnu sredinu i društvo) koji sprovodi investitor, budući da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji u kom će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama.

Prikupljene podatke koristiće isključivo investitor u interne svrhe i tokom procesa pripreme realizacije investicije, kako je navedeno, planirani početak izgradnje postrojenja u Zrenjaninu je novembar ove godine, a rok izgradnje 18 meseci.

Projekat će, kako navode, biti uskladjen sa najvišim standardima Evropske Unije, kao i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kako bi se obezbedilo da sva otpadna voda bude prečišćena i ispuštena u Aleksandrovački kanal koji se uliva u reku Begej, a koja je težište razvoja gradske ekonomije, turizma i zaštite životne sredine.

Investitor je, kao segment anketne dokumentacije, objavio i tačnu lokaciju postrojenja, na obodu industrijske zone „Jugoistok – Ečka“, kao i idejno rešenje kompleksa.

Zrenjanin nema centralni prečistač otpadnih voda i sva ta voda izliva se u Aleksandrovački kanal, a ugovor sa „Metitom“ (UAE) potpisan je novembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.