U trendu

„Pozorište na trgu-portal ka vekovima“, 8. septembra na Trgu

BEOGRAD – Na rekonstruisanom Trgu Republike u nedelju, 8. septembra, biće održana manifestacija „Pozorište na trgu – portal ka vekovima“ u okviru koje će Narodno pozorište u Beogradu održati niz koncerata i predstava.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada, program, koji će biti besplatan, počeće u 11 sati i trajaće do ponoći, a od sadržaj će biti raznolik – od predstava za decu do opere i baleta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je jedan od razloga rekonstrukcije Trga da postane mesto za kulturne događaje, pozorišne predstave, koncerte i da je zbog toga, navodi, urađena posebna rasveta, kao i instalacije da bi takvi programi mogli da se održavaju.

„Mislim da je prirodan sled događaja da Narodno pozorište prvo nastupa ovde“, rekao je on i dodao da je ime ovog trga ranije bilo „Pozorišni trg“.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je ovo prilika da Narodno pozorište dobije treću scenu na otvorenom, odnosno na trgu.

„Želeli smo da pokažemo da je ovo sjajan prostor za takve manifetacije“, kazao je Vesić.

Govoreći o ovom kulturnom jezgru grada, Vesić je najavio da će uskoro biti raspisivanje konkursa za izgradnju zgrade na mestu današnjeg „Staklenca“.
„Tako bismo potpuno zaokružili Trg republike i njegovu namenu, jer on pripada pre svega Beograđanima, a onda i Narodnom pozorištu. Verujem da će se Beograđanima dopasti ova zamisao i da će trg biti prihvaćen kao treća scena našeg nacionalnog teatra“, rekao je Vesić.

U okviru manifestacije, predviđeno je da program počne u 11 sati promenadnim koncertom srpsko-japanskog prijateljstva na velikoj sceni Narodnog pozorišta, a u 12 sati kod Kultrunog centra Beograd uslediće program za decu – najlepše srpske bajke, kao i drugi sadržaji za najmlađe posetioce koji će trajati do 19 sati.

Centralni deo programa počeće u 20 časova projekcijom istorijskih fotografija na zgradi Narodnog pozorišta, a odmah potom biće održan gala koncert opere Narodnog pozorišta ispred spomenika Knezu Mihailu.

Program se završava u ponoć, baletskom predstavom „Ko to tamo peva“.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac rekla je da je ova ustanova kulture rado prihvatila da učestvuje u proslavi obnovljenog trga.

Najavila je i da da će Narodno pozorište biti otvoreno za obilazak posetilaca od 12 sati pa do uveče.

Ona je navela da će se bine nalaziti kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici, zatim na platou prema Pozorištu „Boško Buha“, kao i ispred samog Spomenika knezu Mihailu.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović rekla je da joj je drago što će naše nacionalno pozorište moći kao i druga velika svetska pozorišta da nastupa na otvorenom, na trgu.
„Zahvaljujući gradskoj vlasti imaćemo veličanstven događaj za Narodno pozorište i našu operu, koja će uskoro proslaviti veliki jubilej, 100 godina postojanja“- rekla je direktorka opere.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov istako je da mu je veoma drago što će na obnovljenom trgu biti održan balet „Ko to tamo peva“.
„Nastupićemo sa našom najboljom baletskom igrom i nadam se da će Beograđani biti zadovoljni“, naveo je Kostjukov.

Konferenciji su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar