U trendu

Pravo na rad najugroženije

Prema podacima iz izveštaja Pokrajinskog ombudsmana za 2015. godinu, pokazalo se da je su prava vezana za rad danas jedna od najugroženijih, saopšteno je iz ove institucije.

Taj zaključak, pokrajinski ombudsman je doneo nakon razgovora s gradjanima tokom poseta mestima u Vojvodini.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana povodom 1. maja, Medjunarodnog praznika rada, nezaposlenošću je u Srbiji neposredno ugroženo oko 10 odsto od ukupnog stanovništva.

Kako se dodaje, ni zaposleni danas nemaju mnogo bolji položaj od zaposlenih gradjana, jer su i njihove mogućnosti izbora veoma ograničene.

„Veliki broj gradjana jedva da ima uticaja na to da li će obavljati onu vrstu posla koja odgovara njihovoj stručnoj spremi, željama i sposobnostima. Još manje uticaja zaposleni imaju na to koliko i da li će za obavljeni posao uopšte biti plaćeni, kao i da li će im poslodavac uplaćivati poreze i doprinose po osnovu radnog odnosa“, upozorio je Ombusman.

Prema straživanjima i zatečenom stanju na terenu, zaposleni u Srbiji danas rade u nehumanim uslovima, često prekovremeno, bez prava na dnevni, nedeljni i godišnji odmor.

Ombudsman upozorava i da se zaposlenima veoma retko isplaćuje naknada za prekovremeni rad ili za rad tokom praznika, a uočena je i praksa da pre stupanja u rad, poslodavci primoravaju zaposlene da potpišu „blanko otkaze“.

Te otkaze, poslodavci kasnije koriste da bi se „rešili radnika koje iz bilo kog razloga smatraju suvišnima ili nepoželjnim“.

„Primanje mladih žena u radni odnos izuzetno je otežano, trudnice i porodilje bivaju otpuštene uprkos zakonskoj garanciji porodiljskog odsustva, inspekcije ne vrše kontrolu poslodavaca, sindikati su nemoćni“, poručio je ombudsman.

Povodom 1. maja, pokrajinski zaštitnik gradjana podsetio je da kršenje prava po osnovu radnog odnosa sa sobom povlači i onemogućavanje ostvarivanja čitavog niza drugih Ustavom garantovanih prava gradjana.

„Kršenje prava zaposlenih posredno ugrožava i pripadnike društvenih grupa koje zavise od prihoda članova porodice  –  decu, starije, obolele i druge osobe koje nisu sposobne za rad“, upozorio je ombudsman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.