Pravosnažno odbijena rehabilitacija Milana Nedića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da srpski premijer za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milan Nedić ne može da bude rehabilitovan.

Ovom odlukom Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu punomoćnika Nedićevih potomaka i potvrdio prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine kom je odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda od 11. jula 2018. godine kao neosnovan je odbijen zahtev predlagača za rehabilitaciju pokojnog Nedića.

Krajem avgusta žalbu na ovo rešenje podneo je punomoćnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, advokat Zoran Živanović.

Viši sud u Beogradu je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Apelaiconi sud u detaljnom obrazloženju je odluke, koja je objavljena njegovom sajtu, naveo da je prvostepeni sud pravilno zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju Milana Nedića – predsednika Vlade, koju je postavio okupator Srbije, nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada koje je usledilo usled neprijateljskog napada Nemačke oružanom silom, a u međunarodnim okvirima priznatu Vladu okupator je nagnao u izgnanstvo zajedno sa vladajućim monarhom.

„Dakle, lice čija se rehabilitacija traži je od strane okupatora postavljena za predsednika Vlade koja je za vreme manadata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu delili njegova politička ili ideološka ubeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svedoči niz dokumenata“, podseća Apelacioni sud.

Napominjući da je Nedić lišen je slobode od strane Treće američke armije, Apelacioni sud naglašava da „ne može biti govora da je lišenje slobode Milana Nedića izvršeno iz politickih ili ideoloških razloga“.

Predlagači rehabilitacije su zahtevom tražili da se utvrdi da je general Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, kao i da je ništavo rešenje Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31. januara 1946. godine o konfiskaciji imovine generala Milana Nedića od dana donošenja i da su ništave sve njegove pravne posledice.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

3 komentara
  1. Anonimni

    Moja pokojna Nana mi je nekada pricala,da su srbi za creme rata,Generala Nedica zvali „SRPSKA MAJKA“.On je svojom licnom zaslugom,spasao smrti od nemaca,hiljade gradjana srbije.Ni jedan srpski mladic,nije od strane nemaca poslat na front,da se bori na nemackoj strani.Cija je to zasluga.Pa naravno Generala Nedica.On je ustrojio organizaciju Nacionalna sluzba.U tu sluzbu ubacio je sve mladice iz srbije,i objasnio nemcima,da su ti mladici neophodni da rade na rasciscavanju porusenih zgrada,te da ne mogu biti poslati u rat,naravno na strani nemacke. Sto se tice komunistickih „sudova“,koji su osudili Generala Nedica na smrt,to su „sudovi“ cudovisne vlade jednog maloumnika Tita,koji bi post humno,trebalo da se osudi na najtezu kaznu,za sve izvrsene zlocine,koje ja naredio da izvrse nad sopstvenim narodom.!!!

  2. Anonimni

    Bravo, braco, ali nazalost imamo i pozitnih odluka kada su u pitanju zlocinci. Primer Draze Mihajkovica je sudski zkocin. Iako je Mihajlovic bio zicinac nad zlocincima, syd ga je rehabilitovao.

  3. AA ( americki alah)

    Trazim da se najveci neprijatelj Srpskog naroda, copavi imbecil josip broz tito, proglasi krivim za masovna stradanja Srba, i da mu se oduzmu sva gradjanska prava posthumno!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike