U trendu

Pre 24. aprila ne bi trebalo da izlazimo na birališta

Građani Srbije pre 24. aprila ne bi trebalo da očekuju izlazak na birališta, čak i u slučaju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, jer je to najraniji datum održavanja pokrajinskih izbora.

Naime, ukoliko premijer Aleksandar Vučić odluči da vrati mandat, vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani istovremeno sa pokrajinskim, s obzirom na ranije poruke da je to najekonomičnije rešenje, pa bi tako i oni bili najranije 24. aprila.

Spekulacije o vanrednim republičkim izborima ponovo su pokrenute nakon jučerašnje izjave premijera Vučića, koji je rekao da oni koji su nezadovoljni imaju pravo na to, a da će imati i priliku da izaberu one koje smatraju boljim na izborima „koje svi žele“.

Danas je iz SNS stigla vest da će Vučić na sednici Glavnog odbora te stranke u nedelju, 17. januara, zatražiti odobrenje većine članova Glavnog odbora da u periodu i pre Skupštine stranke ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Odluku o izborima, međutim, ne mogu da donesem sam, razgovaraću o tome sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije“, rekao je Vučić.

Računica oko održavanja pokrajinskih izbora je jasna – s obzirom da je aktuelni saziv vojvođanskog parlamenta konstituisan 22. juna, izbori najranije mogu da budu održani 24. aprila, u kom slučaju bi morali biti raspisani 22. marta, a najkasnije 22. maja.

To je juče potvrdio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je rekao da će pokrajinski izbori biti održani između 22. aprila i 22. maja.

Prema propisanoj proceduri, izbore za poslanike raspisuje predsednik vojvodanskog parlamenta, 90 dana pre isteka mandata, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, ni više od 60 dana, piše u pokrajinskoj skupštinskoj odluci o izboru poslanika.

Kad je reč o parlamentarnim izborima, njih raspisuje predsednik Republike na predlog Vlade, a od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

U tom slučaju, ukoliko bi izbori bili održani 24. aprila, morali bi biti raspisani najranije 24. februara, a najkasnije 10. marta.

Ukoliko bi opšti izbori bili održani 22. maja, što je prema najavama za pokrajinske izbore poslednji rok, morali bi da budu raspisani najranije 7. aprila ili najkasnije 23. aprila.

Prethodni pokrajinski i lokalni izbori održani su 6. maja 2012. godine, pa će u maju ili početkom juna osim mandata odbornika u Skupštini Vojvodine prestati i mandati u većini lokalnih parlamenata u Srbiji.

Kada su u pitanju lokalni parlamenti, njih raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a oni se moraju sprovesti najkasnije 30 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat.

Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana, kaže Zakon o lokalnim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar