U trendu

Predata primedba na rušenje predratne vile zbog višespratnic

BEOGRAD 13. maja (Tanjug) – Predstavnici nekoliko udruženja građana Vračara predali su danas gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove primedbu na urbanistički projekat, koji podrazumeva rušenje predratne zgrade u ulici Internacionalnih brigada da bi bila izgrađena stambena višespratnica.

Reč je o predratnoj vili koja se nalazi u ulici Internacionalnih brigada 47, sagrađenoj 1930. godine, koja predstavlja deo kulturnog nasleđa 20. veka i od izuzete je arhitektonske vaznosti, rekao je advokat STEFAN STOJKOV.

Navao je da je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i da predstavlja primer međuratne arhitekture prestonice, pogotovo vračarskog naselja Neimar.

„Ovaj kraj je u poslednjih nekoliko godina pod opsadom investitora koji od Vračara žele da naprave skupu ekonomsku zonu i bitan im je finansijski faktor, a ne javni interes“, rekao je STOJKOV

Za Vračarsko naselje Neimar planira se izrada elaborata kojim bi se čitav kraj trajno zaštitio, a investitori koriste međuprostor do stupanja na snagu takvog predloga, obzirom da je dosadašnja zaštita objekta prestala da važi u decembru prošle godine, objasnio je STOJKOV

„Ustanovili smo da projekat izgradnje spornog stambenog kompleksa ima dosta nelogičnosti i neurednosti, kao i da premašuje dozvoljene gabarite. Ipak to je pitanje za nadležne organe. a ovom primedbom na njih i zelimo da uticemo“, naveo je on.

Predsednik društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca Miloš Jovanović, rekao je da Vračar predstavlja žrtvu investitorskog urbanizma, najgušće je naseljana opština sa najmanje zelenih površina.

„Mi razumemo interes investora, ali ne razumemo kada to prelazi u narušavanje javnog interesa. Iz tog razloga zalažemo se za očuvanje pojednih celina koje su od kulturno arhitektonskog značaja“, rekao je Jovanović.

Neophodno je da se usvoji moratorijum na izgradnju do usvajanja plana zaštite kojim će se sprečiti rušenje, objasnio je predstavnik društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević i istakao da će po tom planu neke od zgrada biti predviđene za očuvanje, neke za rekonstrukciju, a neke od njih biće i za rušenje.

„Čekamo da Vlada usvoji plan zaštite kulturnog nasleđa kako bi smo očuvali kako i ovu vilu koja je svoje mesto našla i u arhitektonskoj enciklopediji Beograda, tako i za sve ostale objekte od istorijskog značaja“, zaključio je Arsenijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.