U trendu

Predsednik opštine Vračar: Građani prioritet, saslušaćemo ih

BEOGRAD – U gradskoj opštini Vračar danas je održan sastanak povodom predstavljanja izrade plana detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića, na kome bi trebao da se izgradi stambeno-poslovni kompleks, a prema rečima predsednika opštine Milana Nedeljkovića, građani Vračara su u prvom planu i „saslušaće se svaki predlog i sugestija“.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ pokrenula je peticiju da se sačuva park na prostoru tzv. Mitićeve rupe na Slaviji, a Nedeljković za Tanjug kaže da je opština Vračar otvorena za saradnju, te da će sugrađani imati priliku da postave pitanja njenom rukovodstvu.

„Građani Vračara treba da postave pitanje. Sva udruženja ćemo da primimo, ovo je početak naše diskusije“, poručio je Nedeljković.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograd Vesna Tahov navodi da je u toku izrada ranog javnog uvida, koji služi da se građani upoznaju sa teritorijom na kojoj se radi plan detaljne regulacije.

„To je trenutak kada se obraćamo svim institucijama i kada zainteresovani građani daju svoje predloge i sugestije“, navela je Tahovljeva.

Podsetila je da je taj prostor analiziran još od 1940. godine, kada je čuveni trgovac Vlada Mitić planirao da na tom mestu izgradi veliku robnu kuću sa 14 spratova. Nakon toga usledio je Drugi svetski rat i taj projekat nije sproveden, ali je u posleratnom periodu određen niz konkursnih rešenja, čak 26.

„Naše rešenje koje smo mi predstavili, u ranom javnom uvidu je konkursno rešenje iz 2005. godine, koje je dalo uređenje ne samo ovog bloka, već čitavog bloka na Slaviji. Po tom konkursnom rešenju planirano je da 50 odsto zauzima zelena površina, a na 50 odsto daje se mogućnost da se planira neka gradnja“, ukazala je Vesna Tahov.

Dodala je i da se vodilo računa o postojećim objektima koji se nalaze u unutrašnjosti tog bloka, te da se, dodaje, na tom bloku sprovede umerena a ne intenzivna gradnja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.