U trendu

Predstavljen ratni dnevnik maršala Franše Deperea

BEOGRAD – Promocija ratnog dnevnika „Memoari: Solunski front. Srbija.Balkan“ maršala Franše Deperea, održana je sinoć u fransuskoj ambasadi u Beogradu.

Uz prisustvo brojnih predstavnika javnog života u Srbiji, ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika SANU Vladimira Kostića. o knjizi su govorili Klod de Sen-Pjer, unuka Franše Deperea, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini i Vojislav Pavlović, direktor Balkanološkog instituta.

Klod de Sen-Pjer je priredila knjigu koju je objavila izdavačka kuća Prometej u okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Unuka slavnog francuskog vojskovođe i srpskog vojvode kazala je da je veoma počastvovana jer je u državi koja veoma ceni njenog dedu.

„Drago mi j što sam u prilici da svedočim o herojstvu moga dede. Profesor Pavlović je dolazio u Pariz i pitao me da li mogu da nađem memoare moga dede o Istočnom frontu. Naravno da sam želela sve to da podelim sa vama. U tim memoarima mogu se naći poštovanje i čast koje je moj deda iskazivao srpskom narodu“, kazala je.

Ambasador Francuske u Beogradu je napomenuo da je promocija knjige prilika da se seti na „bratstva po oružju“ Srbije i Francuske tokom prvog svetskog rata.

„Ponekad zaboravimo koliko smo bliski. Danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim misijama u Africi i Libanu kako bi sačuvali međunarodni mir i stabilnost. Tokom susreta s predsednikom Vučićem u julu, predsednik Makron je podsetio koliko je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost tokom Prvog svetskog rata. Srbija će zauzeti posebno mesto tokom ceremonije koja će biti organizovana 11. novembra u Parizu na obeležavanju kraja Velikog rata. Predsednik Vučić je pozvan sa drugim šefovima država“, kazao je Mondolini.

Vojislav Pavlović je istakao da će čitaoci u knjizi naći svedočanstvo o pripremama za ofanzivu savezničkih snaga.

„Memoari su sjajan izvor informacija o stanju savezničkih armija pred probijanje Solunskog fronta. Takođe čitaocima u Srbiji će biti posebno interesantne stranice knjige o regentu Aleksandru Karađorđeviću i srpskim oficirima“, kazao je Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar