U trendu

Predstavljena kampanja EU i Saveta Evrope 'Blokiraj mržnju. Podeli ljubav'

Kampanja EU i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!“, koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, predstavljena je danas u Beogradu.

Kampanja će se odvijati onlajn, putem stranica na društvenim mrežama, putem medija, kao i kroz javne događaje, saopštili su organizatori.

Kampanja se sprovodi se u okviru projekta „Promovisanje različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa EU i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

U ove aktivnosti biće uključene istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti i aktivistkinje, koji će kroz lična iskustva, svedočenja i razmenu dobrih praksi promovisati različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Na predstavljanju kampanje govorili su direktorka Kancelarije Generalnog direktorata za programe SE Verena Tejlor, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić.

Čomić je pozdravila početak kampanje u Srbije i naglasila njen značaj i za primenu zakona u suzbijanju govora mržnje.

Rekla je da govor mržnje „nije i ne može da bude“ sloboda govora, te ocenila da ima „jako puno onih kojima to treba objašnjavati“.

„Pravi način je da imate zakone u kojima zabranjujete ponašanje zasnovano na predrasudama, govor mržnje nije sloboda govora i ne može da bude“, rekla je ona.

Navela je da je dosta teškoća trebalo prevazići da bi takvi zakoni postojali u Srbiji.

„Zato je ova kampanja, koja se na naše zadovoljstvo plasira u Srbiji danas tako značajna jer bez takve kampanje nema primene zakona u kojima su odredbe dobre“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, da bi se razbile predrasude u društvu, potrebna je kampanja poput danas pokrenute.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.