U trendu

Predstavljene podsticajne mere Grada namenjene poljoprivrednicima

BEOGRAD – Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić predstavio je poljoprivrednicima opštine Sopot pet aktuelnih javnih poziva za bespovratne podsticaje u poljoprivredi.

Predavanja na ovu temu danas se organizuju i u opštinama Mladenovac i Rakovica, a do sada su poljoprivrednici u Surčinu, Barajevu, Zemunu i Obrenovcu imali priliku da čuju sve neophodne informacije i dobiju pomoć prilikom podnošenja dokumentacije.
Prema njegovim rečima, Grad Beograd je za poslednjih sedam godina povećao subvencije za poljoprivrednike u prestonici sa 20 na 240 miliona dinara. Raspisano je, dodao je, pet javnih poziva na koje mogu da se prijave poljoprivrednici sa registrovanim gazdinstvom i mestom prebivališta na teritoriji grada Beograda do 1. aprila.

„Upoznajemo poljoprivrednike sa javnim pozivima, ali i razgovaramo sa njima o problemima, želimo da čujemo sugestije, te da uz njihovu pomoć unapređujemo javne pozive i rešavamo aktuelne probleme“, rekao je Pavičić.

On je kazao da su ovim javnim pozivima obuhvaćeni gotovo svi vidovi poljoprivredne proizvodnje.

Reč je o pet javnih poziva – 100 miliona dinara namenjeno je za nabavku mehanizacije, odnosno poljoprivrednih traktora, zatim 30 miliona za priključne mašine, 35 miliona za pčelarstvo, 30 miliona za stočarstvo, i to tako što će poljoprivrednici moći da nabave, na primer, do tri junice ili minimum deset ovaca. Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, ove godine se u ove oblasti ulaže 45 miliona dinara“, pojasnio je Pavičić.

Kako je precizirao, kada je u pitanju javni poziv za nabavku traktora maksimalan iznos po domaćinstvu je milion dinara, a za nabavku poljoprivrednih mašina do 400.000 dinara po poljoprivredniku.
Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu sredstva su namenjena upravo za postavku protivgradnih mreža, podizanje staklenika i plastenika, kao i sistema za navodnjavanje.

Svaki pčelar u prestonici godišnje je subvencionisan u proseku sa oko 1.000 evra, u Beogradu imamo oko 2.000 registrovanih pčelara i oko 70.000 košnica, precizirao je resorni sekretar.

Pavičić je napomenuo da Beograd ima idealne klimatske uslove za poljoprivrednu proizvodnju, kao i veliko tržište i obezbeđenu infrastrukturu.

„Grad Beograd se trudi da raznim podsticajima olakša poljoprivrednicima proizvodnju i plasman robe. Takođe, organizujemo i razne edukacije sa Poljoprivrednim fakultetom, ali i besplatne obuke za voćare, pčelare i za organsku proizvodnju, koja je sada u povoju i sve više zastupljena na našem tržištu“, naveo je Pavičić.

Pavičić je najavio da će ovakva predavanja biti organizovana i u ostalim beogradskim opštinama kako bi se poljoprivrednici upoznali sa uslovima konkursa, ali i kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.