U trendu

Trojni pregovori oko Fijata konsruktivni, nastavljaju se sutra

Trojni pregovori poslovodstva Fijata, predstavnika štrajkača i Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić za danas su završeni i nastaviće se sutra, javlja izveštač Tanjuga.

Premijerka je ranije danas predložila s obzirom da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara kontinuitet u razgovorima u toku današnjeg i narednih dana u cilju pronalaženja najboljeg rešenja za sve.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednice vlade, Brnabić je otvarajući pregovore zahvalila radnicima na odluci da prekinu štrajk i nastave sa proizvodnjom, kao i rukovodstvu kompanije na otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu.

Neko veruje u pregovore, a neko u odlazak Fijata

Poslanici vlasti pozdravili su odluku da se štrajk Fijatu prekine, jer je, kako kažu, to u interesu svih, dok pojedini poslanici opozicije veruju da će ta kompanija sledeće godine, kada im istekne ugovor, otići iz Srbije.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je Fijat od strateške važnosti za Srbiju i njenu privredu, pozdravljajući odgovoran odnos premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije prema tom pitanju.

„Veoma je važno da se razgovori nastave i da se dođe kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za obe strane. Prekid štrajka je u interesu svih, a nastavak štrajka bi imao štetne posledice i negativnu poruku za investitore koji posluju u Srbiji, ali i one potencijalne“, rekao je on novinarima u parlamentu.

Odgovarajući na kritike opozicije da Srbija nije atraktivna za investitore, Milićević je naveo da je politička i ekonomska stabilnost, kao i brzo izdavanje dozvola nešto što nas čini najatrktivnijim u ovom delu Evrope.

Dodao je da je Skupština Srbije dala doprinos tome kroz usvajanje sistemskih zakona, kao što su Zakon o radu, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o ozakonjenju objekata t i puni efekti će, kaže, tek biti vidljivi u periodu koji je pred nama.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže da je prekid štrajka nesumnjivo koristan i za radnike i za Kragujevac, ali i za celu Srbiju.

On se nada da će pregovori koji su u toku voditi uspešnom zaključku i dobrom dogovoru za radnike, ali i za kompaniju koja trebad a ostane i posluje u Srbiji.

„To je ono što je ispravno, a čime su i (Saša) Radulović i (Zoran) Živković i Boško Obradović nezadovoljni. Njima bi politički odgovaralo samo eskalacija situacije i nastavak štrajka i sve ono što predstavlja potpuno bespotreban i opasan rizik, upravo za radnike u Fijatu“, rekao je on.

Podsetio je da nove investicije zavise od onih koje su implementirane u našoj zemlji i svaki investitor sa velikom pažnjom prati kako posluje i kako se prema njemu odnosi država.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da je logično očekivati da sledeće godine, kada istekne ugovor, italijanska kompanija Fijat napusti Srbiju.

On je u parlamentu rekao da je to posledica lošeg ugovora, ali je dodao i da sadašnja vlast za pet godina nije uradila ništa da taj ugovor bude popravljen.

Poslanik na listi SNS Marjan Rističević poručio je Živkoviću da je zaboravio da je taj ugovor sa Fijatom napravila politička stranka preko koje je on došao u Skupštinu Srbije.

Indikativno je, kaže Rističević, da su oni koji su radnike doveli u tu siatuaciju danas najglasniji, navodeći da je ugovor o Fijatu delu Borisa Tadića i Mlađana Dinkića.

Lider Dveri Boško Obradović je povodom situacije u Fijatu rekao da je više nego jasno da između DS, Dinkića i SNS nema razlike, te da imaju čak i vezivno tkivo – SPS koja je, kako kaže, verno služio i prethodnoj i sadašnjoj vlasti.

„I jedni i drugi su naše pare iz budeta dali, ne znam da li je neko izracunao koliko smo uložzili u Fijat“, upitao je on i dodao da se ta kompanija i dalje subvencioniše umesto da se uloži u domaću proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.