U trendu

Pregovori sa EIB o rešavanju kanalizacije u Kaluđerici

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se vode pregovori sa Evropskom investicionom bankom kako bi u gročanskom naselju Kaluđerica bila izgrađena kompletna kanalizacija i postrojenje za preradu otpadnih voda i dodao će za taj posao deo novca obezbediti i Grad Beograd.

„U narednom periodu ćemo definisati uslove kako bismo mogli polako da krenemo u raspisivanje tendera, prvo za izradu tehničke dokumentacije, a onda i za izradu same kanalizacije“, rekao je Vesić novinarima u Kaluđerici.

Vesić je podsetio da je raspisan tender za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda na levoj obali Dunava i najavio da će biti raspisan i tender za izgradnju same kanalizacije u tom delu grada.

On je novinarima rekao da je reč o investiciji vrednoj oko 50 miliona evra od čega 35 miliona evra daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona Grad Beograd.

„Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, odnosno svi koji tu žive imaće kanalizaciju i ono što je još važnije sve otpadne vode će biti prerađivane i tako će ići u Dunav“, rekao je Vesić.

Osim toga, naveo je da je završeno projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici.

„Radimo na projektu takve fabrike u Ostružnici i Obrenovcu. Jedna će biti na teritoriji Grocke i to su četiri male fabrike za preradu otpadnih voda“, rekao je Vesić.

Naveo je da je najveća takva fabrika u Velikom selu i dodao da je taj projekat u toku i da ga sa 285 miliona evra finansira Vlada Srbije.

Vesić je rekao da će na ovaj način biti rešeno prečišćavanje opadnih voda na teritoriji grada Beograda i podsetio da trenutno sva kanalizacija u glavnom gradu ide direktno u Savu i Dunav.

„Imamo oko 100 direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo fabriku u Velikom selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo ove druge fabrike ukinućemo sve i konačno ćemo prerađvati otpadne vode“, dodao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.