U trendu

Preliminarni rezultati izbora u Srbiji – svetske agencije o izborima

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu i još 13 opština u Srbiji održani su u nedelju. Prema preliminarnim rezultatima IPSOS/CESID, na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić osvojio je 58,5 odsto glasova, Zdravko Ponoš 18,1… Na parlamentarnim izborima lista „Zajedno možemo sve“ dobila je 42,9 odsto, „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 13,4…

Svetske agencije pišu o rezultatima izbora
Vodeće svetske novinske agencije prenele su pod oznakom hitno vest o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji, uz naglasak da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na putu da pobedi u prvom krugu, jer ima dovoljnu većinu.

Svetske agencije izveštavaju i o parlamentarnim izborima, navodeći da će SNS imati najviše mesta u republičkoj skupštini.

Rojters navodi da „Srpska napredna stranka najverovatnije neće moći sama da formira većinu u parlamentu, pa će tražiti partnersku vladu“.

Vučić se, dodaje Rojters, kandidovao za novi petogodišnji mandat uz obećanje o miru i stabilnosti, u vreme kada je Rusija napala Ukrajinu, što je „stavilo Srbiju pod pritisak od Zapada, da bira izmedju tradicionalnih veza sa Moskvom i aspiracija da udje u EU“.

U Nemačkoj i Austriji vest o pobedi Vučića
Nemački i austrijski mediji izvestili su večeras da je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora.

„Predsednik Vučić obezbedio je već u prvom krugu predsedničkih izbora novi mandat“, piše visokotiražni bečki dnevnik „Esterajh“.

List ukazuje da to proizilazi iz prognoze CESiD-a, prema kojoj je Vučić osvojio 59,3 odsto glasova.

Njegov glavni protivkandidat Zlatko Ponoš, dodaje dnevnik, osvojio je 17,4 odsto glasova.

Nemački javni servis ARD ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na izbore u Srbiji. Usled nesigurnosti zbog rata u Ukrajini se Vučić prikazao kao garant stabilnosti. Ranije dominantne teme kao što su ekologija i korupcija su pale u drugi plan, navodi ARD.

„Ziddojče cajtung“ naveo je da po prvi put Srbi nisu mogli da glasaju na Kosovu i Metohiji, već su morali da putuju u centralnu Srbiju da bi ostvarili svoje pravo glasa. Razlog za to, dodaje list, je što Beograd i Priština nisu mogli da se dogovore o glasačkom procesu na KiM.

I ruski mediji prenose vest o pobedi Vučića
Kako piše Sputnjik internašenal, Vučić je pobedio u Srbiji, a Orban u Mađarskoj. Obojica su promovisali odmeren pristup prema Rusiji i Putinu, a otvoreno su govorili o tome tokom svojih kampanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.