U trendu

Preminuo akademik Milosav Marjanović

Akademik Miroslav Marjanović, jedan od najznačajnijih matematičara koji je poseban doprinos dao u proučavanju topologije i didaktne matematike, preminuo je danas u Beogradu u 92. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

„Glavni naučni rezultati akademika Marjanovića vezani su za topološku klasifikaciju prostora zatvorenih skupova. Zajedno sa R. Tomovićem i S. Stankovićem dao je preciznu matematičku konceptualizaciju morfološkog tipa linijskih figura, rešenje koje služi kao osnova kod mašinskog čitanja rukopisa“, navodi se u saopštenju.

Marjanović je rođen 1931. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, a matematiku je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakutletu (PMF) u Beogradu 1955. godine, a doktorirao 1964. godine sa tezom „Mur-Smitova konvergencija u opštoj topologiji“.

Iste godine izabran je u zvanje docenta na PMF-u u Beogradu, gde je za redovnog profesora 1980. godine. 1967. i 1968. godine boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu, SAD, a od 1995. godine je radio i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1991. godine. Pristupnu akademsku besedu „Prostori zatvorenih skupova“ održao 11. maja 1992. godine.

Učestvovao je na nizu naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i predano radio na unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu, obnavljajući sadržajno i metodološki postojeće kurseve, ali i uvodeći nove.

Za svoje izuzetne naučne rezultate primio je Oktobarsku nagradu grada Beograda 1973. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar