U trendu

Preteće nacionalističke poruke uznemirile stanare koji već tri generacije žive u Boru

Nepoznate osobe već drugi dan upućuju nacionalističke pretnje jednoj porodici u Boru, a noćas su kamenom pokušali da im razbiju prozor.

Natpisi „Ubi Šiptara“ i „G…a Šiptarska“ osvanuli su u jednoj od zgrada u Ulici albanske spomenice u Boru a poruka je upućena direktno porodici koja živi u toj desetospratnici već šest godina.

Poruke mržnje ispisane na spratu na kome žive, video je jedan od njih kada je ujutro izašao da prošeta psa, a o svemu je odmah obavestio policiju koja je izvršila uvidjaj.

Boji se, kaže, da ovo može biti samo početak neprijatnih dešavanja, jer smatra da „jedna iskra može prerasti u veći nacionalizan pa i vandalizam“.

Nakon toga dobili su preteća pisma ubačena u poštansko sanduče, a jutros su se pojavili i novi natpisi preko poruka koje su prethodno obrisali s vrata.

„Šiptarčine, mislite da će vam policija pomoći… Neće vam ni noćna dežurstva pomoći… Bor će biti etnički očišćen od takve pošasti… Sva Šiptarska gamad će biti proterana iz našeg grada kola i stan vam mirišu na benzin. Živela Srbija“, deo je sadržaja dva preteća pisama ubačena u poštansko sanduče, u koje je Beta imala uvid.

U daljem tekstu autor naznačava da će pretnje i ostvariti jer ima prijatelje na položajima, a pismo završava potpisom YU Boys, mešajući ćirilično i latinično pismo.

Zbog svega što se dogodilo, u ovoj porodici kažu da nemaju miran san.

„Mi smo treća generacija Borana i naše porodice su živele i radile u ovom gradu, u njemu stekle penziju. Poznaje nas gotovo ceo grad i svi znaju da se nikada nikome nismo zamerili“, rekao je za portal Ist media stanar kome je upućena šovinistička poruka.

Mira za ovu porodicu nije bilo ni noćas. Oko 2.30, probudili su ih udarci kamena u prozor, koji je ostao neoštećen samo zato što je od jakog stakla.

„Istog trenutka sam provirio kroz prozor i ugledao dvojicu napadača sa kapuljačama koji su bežali ka zgradi PIO. Tamo ih je sačekao manji tamni auto kojim su pobegli“, rekao je Beti stanar vidno uznemiren.

Kaže da su od policije dobili zaštitu 24 časa, ali da su i dalje u strahu, pre svega zbog male dece. On radi kao taksista, i ne zna šta može da očekuje radeći u trećoj smeni.

Bor je multietnička sredina u kojoj živi više od 20 nacija, a poslednji incident ka toj nacionalnoj manjini zabeležen je na početku bombardovanja Srbije 1999. godine, kada su razbijena stakla na najpoznatijoj poslastičarnici „Pelivan“ čiji su vlasnici Goranci, inače startosedeoci Bora i poštovani članovi društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar