U trendu

Princ Petar abdicirao, sva prava preneo na princa Filipa

Princ Petar Karađorđević saopštio je danas da je potpisao odluku, o, kako je naveo, abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i da ih prenosi na sledećeg po starešinstvu rođenja, njegovom bratu kraljeviću Filipu.

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića i unuk Kralja Jugoslavije Petra Drugog Karađorđevića, odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, potpisao juče u palati Svetog Andreja u Sevilji, u prisustvu svedoka, kako naglašava, svestan da se tim činom odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

„Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice“, naveo je princ Petar čija je odluka o abdikaciji stupila na snagu po potpisivanju.

Potpisivanju su svedočili njegova majka princeza Marija Da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, njegov očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, sa, kako je saopšteno, blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, princ-naslednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, Kancelar ordena i Herald Doma Karađorđevog i Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

O svojoj, kako ističe, nepokolebljivoj odluci zvanično je obavestio i oca i starešinu Kraljevskog Doma princa Aleksandra i patrijarha srpskog Porfirija.

Smatra da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom.

U tom smislu, ukazuje da je njegov brat princ Filip svoj i život svoje porodice vezao za Srbiju u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik princa Filipa kraljević Stefan.

Princ Petar navodi i da svoj život, kao i do sada, nastavlja u Sevilji.

Princ Filip Karađorđević je drugi sin princa Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, unuk kralja Petra II i kralja Aleksandra.

Kršteni kumovi su mu španska kraljica Sofija, grčki kralj Konstantin II i princeza Ana od Burbon Dve Sicilije, vojvotkinja od Kalabrije, rođena kao princeza od Orleana.

Živeo je u Virdžiniji do 1984. godine, školovao se u Velikoj Britaniji, a u školskoj 2003/04 učestvovao je u programu razmene studenata na španskom Univerzitetu u Madridu.

Srbiju je prvi put posetio 1991. godine, a sa porodicom se nastanio u Belom dvoru u Beogradu 17. jula, 2001. godine.

Venčao se sa dugogodišnjom devojkom Danicom Marinković 2017. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a činodejstvovao je blaženopočivši patrijarh Irinej.

Prvog sina princa Stefana Karađorđevića, princ Filip i princeza Danica dobili su 25. februara, 2018. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar