U trendu

Prioritet Grada ulaganje u sigurno odrastanje i zaštitu dece

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je danas Međunarodni dan deteta, ističući da su prioriteti Grada ulaganje u sigurno odrastanje, zaštitu i obrazovanje dece.

„Čestitam svoj deci njihov praznik i podsećam na važnost svesti celokupne zajednice da su deca najveće bogatstvo jednog društva i da moramo učiniti sve kako bismo ih zaštitili i omogućili najbolje uslove za njihovo odrastanje, obrazovanje i budući život. Upravo to su prioritetni ciljevi Grada Beograda“, rekao je Radojičić.

Istakao je da se ovaj praznik često naziva i Danom dečjih prava i podsetio da deci pripadaju prava za koja su odrasli dužni da se postaraju kako bi ona bila ispoštovana.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1989. godine usvojila Konvenciju o pravima deteta, čime su i formalno definisane četiri kategorije dečjih prava, a to su obezbeđenje, zaštita, participacija i prevencija, podseća se u saopštenju Gradske uprave.

Dodaje se da su ustanovljavanjem Međunarodnog dana deteta, države članice Ujedinjenih nacija priznale da sva deca bez obzira na rasu, pol, nacionalno ili socijalno poreklo imaju pravo na ljubav, razumevanje, zdravstvenu negu, obrazovanje, te da treba da odrastaju u mirnom okruženju koje će im omogućiti da iskoriste sve svoje potencijale.

„Tokom mnogo godina rada u Dečjoj klinici ‘Tiršova’, od dece sam naučio puno toga. Deca s kojom se i danas srećem na klinici su otvorena, velikodušna, nesebična i sposobna da iskažu svoje emocije“, rekao je Radojičić.

Istakao je da će deca Beograda, ali i regiona dobiti najsavremeniju dečju bolnicu „Tiršova 2“ u kojoj će moći da ostvare sva svoja prava, a prvenstveno pravo na najkvalitetnije lečenje u najboljim uslovima.

„Gradimo vrtiće i škole, smanjujemo liste čekanja dece za mesto u vrtićima, adaptiramo i opremamo vaspitne i obrazovne ustanove najsavremenijim didaktičko-inkluzivnim materijalom, rekonstruišemo i gradimo parkove i igrališta“, rekao je Radojičić, dodaje se u saopštenju.

Kako je dodao, jedan od projekata koji prevazilazi granice domena lokalne samouprave je ulaganje u obnovu Pionirskog grada koji će, istakao je, biti mesto za rast i razvoj, učenje i igru dece iz Beograda, Srbije, ali i čitavog regiona.

„Sve je to zato što Grad Beograd misli na svoju decu, jer ulaganje u njih jeste ulaganje i u budućnost“, zaključio je prvi čovek Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.