U trendu

Priprema se zemljište za izgradnju fabrike vakcina

BEOGRAD – U zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone „Autoput“, u toku su radovi na pripremi zemljišta za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije „Sinofarm“.

Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „Sinofarm“ vakcina, a kasnije i proizvoditi, zajednicko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na sajtu opštine Zemun se navodi da je predviđen i pogon za proizvodnju PSR testova, kao i da je planirana mesečna proizvodnja dva miliona doza vakcine.

Dodaje se da se fabrika gradi po principu ključ u ruke i da je reč o potpuno novoj investiciji koja će obezbediti dovoljne količine kineske „Sinofarm“ vakcine ne samo za Srbiju, već i region.

Takođe, navodi se da se gradi novi put za fabriku vakcina i dodaje da se nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi na potezu od naselja Grmeč do naselja Soko Salaš, paralelno sa auto-putem.

Rok za završetak radova je 120 dana, a saobracajnica će biti duga 5,9 kilometara sa dve trake, trotoarima, zelenim pojasom i rasvetom.

Kako se dodaje, ispod kolovoza se grade dva nova cevovoda, ukupne dužine 12,5 kilometara i kanalizacija u dužini od 5.970 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.