U trendu

Privremeno postrojenje za tretman građevinskog otada

BEOGRAD – Privremeno postrojenje koje se gradi na području Reva u Krnjači omogućiće da se zemlja iz iskopa i građevinski otpad prerađuju do agregata i kao takvi deponuju na tu lokaciju, vodeći računa o životnoj sredini, izjavila je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

„Zatvorili smo kompletan krug cirkularne ekonomije i otpad pretvaramo u agregat koji ćemo da koristimo za nasipanje na mestima gde je to neophodno“, navela je Vilotijević.

Pojasnila je da je postrojenje koje se gradi u funkciji pripreme agregata za nasipanje buduće „Slobodne zone Beograda“, koja je Planom detaljne regulacije privredne zone namenjena za privredne delatnosti.

„Funkcionisanjem ovog postrojenja smanjuje se pojava ‘divljih deponija’ od građevinskog otpada, što je i inače jedan od najvećih problema u Beogradu, i pokazujemo odgovoran pristup u tretmanu te vrste otpada u glavnom gradu“, rekla Vilotijević za Studio B, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Kada je reč o problemu sa građevinskim deponijama, podsetila je da je Grad Beograd još 1977. godine, odnosno Institut „Jaroslav Černi“ dao određene preporuke za sređivanje tog dela leve obale Dunava koji pripada „Slobodnoj zoni Beograd“.

„Planom detaljne regulacije, koji je usvojen 2018. godine, predviđeno je prethodno nasipanje terena uz preporuku da se sa nasipanjem u cilju izgradnje započne mnogo pre nego što se teren privede nameni, kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa. Nakon toga, ovaj rejon se može koristiti za izgradnju planiranih sadržaja“, navela je Vilotijević.

Napomenula je da, kada se planski dokument usvajao, nije bilo primedbi građana i podsetila da je posle usvajanja tog dokumenta JKP „Gradska čistoća“, na osnovu privremene građevinske dozvole, krenulo u pripremne radove nasipanja tog terena prema privremenoj građevinskoj dozvoli, te da su za njeno izdavanje dobijene sve potrebne dozvole i uslovi kako se ne bi narušila životna sredina.

„Procena studije uticaja na životnu sredinu bila je na javnom uvidu i još je u toku, kao i dobijanje dozvole za mobilno postrojenje. Kada se na ovoj lokaciji izvrši nasipanje, prema elaboratu koji je urađen, preći ćemo na neku drugu lokaciju koja je Gradu neophodna kako bi se nasipanjem privela nameni, a opet poštujući sve procedure od dobijanja građevinske dozvole pa nadalje“, navela je Vilotijević, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar