U trendu

Prognoza: Leto bilo pakleno, a evo kakva će biti jesen i zima

Nakon leta sa preko 60 tropski vrelih dana, uticaj visokih temperatura osetice se mesecima koji slede, pa Srbiju očekuje topla jesen, sa Miholjskim letom i daleko blaža zima od prethodne.

Prema dugorocnoj prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom septembra, sa izuzetkom kratkih perioda zahlađenja i padavina.

„Nalazimo se u periodu poznog leta, ali nas u septembru očekuje prijatno vreme sa periodičnim zahlađenjima u trajanju od jednog ili dva dana, kažu za Tanjug u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Temperature će se kretati između 20 i 30 stepeni Celzijusovih, a prosečna maksimalna dnevna temperatura iznosiće oko 25 stepeni Celzijusovih.

Oktobar će biti topliji i prosecno vlažan, i, kako navodi RHMZ, i taj mesec proteći će u znaku Miholjskog leta.

Maksimalna dnevna temperatura pada, ali će i dalje biti suvih i sunčanih dana sa temperaturama od oko 20 stepeni celzijusovih.

U oktobru se na planinma mogu očekivati prvi snegovi, ali će u nižim predelima snežnih padavina biti tek – krajem novembra.

I novembar će, međutim, prema prognozi RHMZ, biti topliji i malo suvlji nego inače, a kolicina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u Beogradu i široj okolini tokom novembra biće oko 12 stepeni celzijusovih.

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do pocetka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima, sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

U decembru temperatura nastavlja da pada, iako će mesec biti blaži i malo suvlji od proseka.

Količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini prosečna temeperatura biće oko 6.8 stepeni Celzijusovih.

RHMZ sada i za januar prognozira da će biti „blaži i prosečno vlažan“, dok će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 4,8 stepeni Celzijusovih.

Slična prognoza vremena predviđena je i za februar sa blagim rastom srednje prosečne temperature na 7,8 stepeni Celzijusovih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar