U trendu

Prolećne temperature, snega nema ni u najavi: Kakvo nas vreme čeka na Božić?

Srbija je u 2023. godinu ušla sa prolećnim temperaturama i lepim vremenom, a prema najnovijim izgledima, uz kraće promene oko 9, 10. januara, do polovine meseca nema naznaka za velike preokrete, i prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) tek u trećoj dekadi su mogući umereni mrazevi.

Prema tabelarnom prikazu 5, 8, 9, 12, 13, 15. januara ove godine je moguća kiša, dok se na planinama očekuje sneg.

Iako maksimalne temperature neće biti kao na kraju decembra i početku januara, definitivno do polovine ovog meseca nema naznaka za jakim zahlađenjima, što znači da je početak zime prošao uz ekstremno toplo vreme.

Vreme za Božić

U dane pred i posle Božića temperatura će biti oko 10 stepeni i više, u pojedinim gradovima i prema petodnevnoj prognozi vremena RHMZ i do 14 stepeni, a na planinama oko 8 do 9 stepeni.

Zatim će uslediti blagi pad i maksimalna dnevna temperatura bi oko 10. januara mogla da bude oko osam stepeni Celzijusa, a do prve polovine meseca bi varirala od 8 do 10 stepeni tokom dana.

Druga polovina januara bi mogla ponovo da donose toplo vreme sa maksimalnim temperaturama i do 12 stepeni, a osim povremene kiše izgledi da padne sneg su mogući 18, 25, 26. i 29. januara.

Kada sledi zahlađenje

Zahlađenje i pad temperature je moguć i pred kraj meseca, ali se maksimalna dnevna temperatura najverovatnije neće spuštati ispod 6 stepeni Celzijusa.

Posle blažeg i prosečno vlažnog decembra RHMZ je najavio i blaži i prosečno vlažan januar i februar 2023. godine.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 6.2ºC. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 42 mm – navode u RHMZ.

Takođe, druga polovina meseca ima izgleda za više vetrovitih dana, dok je u trećoj dekadi moguć umeren mraz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar