U trendu

Prolećno smrzavanje širom Srbije! (foto)

Kiše će biti i u narednim danima, ali neće biti toliko hladno, navode iz RHMZ
Umesto letnje garderobe, prolećnih šetnji pored obližnje reke i sladoleda u što većim količinama, ovog maja u Srbiji je aktuelan… Pa, oktobar.

Prolećna jesen – kiša, hladnoća i generalno tmurni dani – naterala je građane širom Srbije da se vrate toploj odeći, koja tek što je otišla na zasluženu pauzu.

Temperatura je padala i ispod deset stepeni, pa su jakne bile neophodne – i to ne samo napolju, već i u kućama, jer su radijatori sve vreme bili hladni.

Građani su se danima žalili, ističući da grejanje plaćaju čitave godine, a da se i pored toga smrzavaju ako naglo zahladni van sezone grejanja.

Deluje da su njihove molbe sada uslišene.

Šta se desilo?

Grejna sezona traje do 15. aprila, što se može produžiti do 3. maja, ako je temperatura ispod 12 stepeni.

Posle toga, radijatori ostaju hladni, bez obzira na vreme, jer elektrane ne mogu da pokrenu sistem bez odluke gradskih vlasti.

Upravo se to dogodilo u Beogradu – zasedao je Štab za vanredne situacije, kako bi bila usvojena preporuka o preduzimanju mera zaštite od niskih temperatura.

V.d. direktora „Beogradskih elektrana“ Rade Basta izjavio je potom da počinju sa tehničkim toplim probama sistema, pa će radijatori narednih dana biti topliji, piše N1.

Oglasio se i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je izjavio da će tehničke tople probe funkcionisati sve dok je temperatura ispod 12 stepeni.

„Grejanje će najpre biti uključeno u domovima zdravlja, bolnicama, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, domovima za stara lica i drugim nepomenutim subjektima od posebnog značaja“, istakao je Radojičić, prenosi RTS.

Šta dalje?

Basta ističe i da je uputio predlog Sekretarijatu za energetiku da se pravila promene.

Predlog je da taj Sekretarijat ubuduće može samostalno da donese odluku o uključivanju grejanja, ako je temperatura ispod deset stepeni.

Isto je naveo i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ostatak Srbije

Problema sa grejanjem je bilo i u drugim gradovima u Srbiji.

RTS prenosi da su toplane u međuvremenu pokrenute u Kraljevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Kragujevcu i Čačku, dok N1 tom spisku dodaje i Pirot.

Međutim, građani Niša i Novog Sada će za grejanje morati da sačekaju Sunce, jer je u tim gradovima počeo remont postrojenja.

Direktor gradske toplane u Nišu Predrag Milačić izjavio je da oni ne bi mogli da nastave grejnu sezonu čak ni kada bi napolju bilo minus 20 stepeni.

U Nišu je pritom jutros izmereno tek pet stepeni, a meteorolozi navode da ona danas neće biti iznad 10.

N1 prenosi da ne radi toplana ni u Novom Pazaru, iz koje kažu da nisu u mogućnosti da pokrenu grejanje jer su „počeli radove hemijskog čišćenja i pranja kotlova“.

Koliko je tačno zima

A evo nekih od rešenja

Naravno, ništa bez „Igre prestola“

https://twitter.com/acuredreamgift/status/1125790528359075841

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar