U trendu

Promocija monografije Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“

NVI SAD – U Novom Sadu danas je, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, održana promocija monografije Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u kojoj su predstavljene prirodne, kulturne, istorijske i druge odlike ovog dela Bačke uz Dunav.

Bačko Podunavlje, područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao i bogatog kulturnog nasleđa, 2017. godien je odlukom Međunarodnog koordinacionog saveta programa Uneska uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere kao najočuvanija ritsko-močvarna celina duž Dunava.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je, tim povodom, da je danas svaka aktivnost na zaštiti prirode – i te kako značajna i poželjna.

„Činjenica da je Bačko Podunavlje uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere posebno je značajna za unapređenje suživota čoveka s prirodom, a monografija je jedan od koraka koji treba da obezbedi veću prepoznatljivost ovog područja, koje se prostire na više od 176.000 hektara, obuhvata pet opština sa 214.000 stanovnika, kao i četiri zaštićena prirodna područja“, izjavio je Galić.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, on je još dodao da sledi razrada tog koncepta, danas kroz monografiju, a zatim kroz interaktivnu razradu plana i određenu metodologiju saradnje sa ovim opštinama i građanima koji tu žive, gde je neophodno uskladiti različite sektorske politike s potrebama zaštite prirode, integrisati prirodnu i kulturnu baštinu sa ekonomskim i socijalnim razvojem.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marina Tomić istakla je da je upisivanje Bačkog Podunavlja na Uneskovu Svetsku listu rezervata biosfere velika odgovornost za sve koji se bave očuvanjem prirode.

Na promociji monografije ovog novog rezervata biosfere učestvovali su i pomoćnica ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, predstavnici Svetske organizacije za prirodu WWF Adria i članovi autorskog tima na izradi monografije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar