U trendu

Promotivna akcija skrining programa raka debelog creva

BEOGRAD – U organizaciji Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije, s Domom zdravlja Zemun, sprovedena je promotivna akcija koja se odnosi na organizovani skrining kolorektalnog karcinoma, to jest raka debelog creva.

U okviru akcije sprovedene u Gospodskoj ulici u Zemunu 7. septembra, od 10 do 12 sati, timovi Instituta za javno zdravlje Srbije i Doma zdravlja Zemun delili su promotivni materijal (flajere, majice, kačkete, bedževe) i kroz razgovor sa građanima odgovarali na postavljena pitanja.

Građanima su pružene informacije od značaja za ciljnu populaciju, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Podseća se da se skrining raka debelog creva obavlja primenom testa za testiranje na nevidljivu (okultnu) krv u stolici jednom u dve godine i dodaje da taj skrining omogućava otkrivanje raka debelog creva u ranoj fazi, ali i otkrivanje prekanceroznih lezija (najčešće polipa) čijim se uklanjanjem sprečava nastanak malignih promena.

Rano otkrivanje karcinoma debelog creva u okviru organizovanog skrininga vrši se testiranjem prisustva okultne krvi u stolici u asimptomatskoj populaciji prosečnog rizika.

Navodi se da je pozitivan test indikacija za dalje gastroenterološko ispitivanje, odnosno kolonoskopiju koja se obavlja na uput lekara iz doma zdravlja u bolnici.

Faktori rizika za nastanak raka debelog creva su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost.

U toku akcije nadležne službe Doma zdravlja Zemun, a na zahtev građana, merili su visinu krvnog pritiska i određivali nivo šećera u krvi, kao i podelu FOB testova.

U akciji su učestvovali i predstavnici udruženja „ILCO“, sa kojima Kancelarija za skrining raka ima dugogodišnju uspešnu saradnju, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar