U trendu

Prosiruju se groblja, planirana nova u Batajnici i Kaluđeric

BEOGRAD – Groblja u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ se proširuju, a planirana je izgradnja dva nova groblja, u Batajnici i Kaluđerici, kaže v.d.direktora tog preduzeća Vladan Đukić i navodi da se na sahrane više ne čeka kao u jeku pandemije kada se, kaže, čekalo sedam-osam dana.

Đukić je za Tanjug kazao da to preduzeće godišnje obavi između 13.000 i 14.000 sahrana, a da je tokom pandemije bilo do 18.000, kao i da je u nadležnosti „Pogrebnih usluga“ 10 grobalja, odnosno oko 400 parcela sa oko 340.000 grobnih mesta.

„Po Zakonu o sahranjivanju i Odluci o sahranjivanju Grada BEograda naše preduzeće je u obavezi da sahrani preminule svih veroispovesti i siguran da ćemo moći da to radimo i ubuduće“, rekao je Đukić.

Naveo je da je u izradi aplikacija e-Čitulja koja će, kako kaže, korisnicima preko Gugl mape pomoći da dođu do grobnog mesta.

„Groblja se brzo šire, recimo, Orlovača je dijagonalno 17 kilometara i građanima je teško da se snađu i dođu do grobnog mesta, a aplikacija će olakšati pronalaženje“, naveo je Đukić.

Takođe, korisnici aplikacije će moći da izjave saučešće, naruče cveće ili venac, zapale sveću ili lampion, naruče sređivanje grobnog mesta, napišu čitulju…

„Mogu i da putem aplikacije obaveste poznanike i prijatelje da je neko preminuo ili pozovu na pomen. Takođe, moći će da objave čitulju u javnim glasilima, u digitalnoj formi ili u štampanom izdanju, a to će posebno značiti onima koji su u inostranstvu i ne mogu da dođu na sahranu“, kaže Đukić.

Dodaje da će JKP „Pogrebne usluge“ tu aplikaciju ponuditi svim pogrebnim preduzećima u Srbiji i podseća da na teritoriji Grada Beogradu postoji još 180 grobalja koja su u nadležnosti opština, a koja će, kaže, pozvati da se pridruže projektu e-Čitulja.

„Aplikacja će biti testirana tokom juna i jula, u zavisnosti od toga kada će Republički geodetski zavod izvršiti mapiranje 340.000 grobnih mesta u okviru našeg preduzeća, a očekujemo da će u septembru biti u upotrebi“, kaže Đukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar