U trendu

Proslava Medjunarodnog dana bicikla danas i u Beogradu

 Danas je Međunarodni dan bicikla, koji se u svetu proslavlja na poziv Ujedinjenih nacija.

Tim povodom su UN u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, ambasada Holandije i beogradsko udruženje „Ulice za bicikliste“ pozvali sve gradjane da se danas od 16 do 18 sati okupe pored biciklističkog lifta ispod Brankovog mosta.

Uz holandske palačinke, gradjani će moći i da podele iskustva, posebno o tome kako vožnja bicikla doprinosi zdravlju i zaštiti prirode, štedi novac u poredjenju s drugim vidovima transporta, olakšava kretanje kroz saobraćajnu gužvu, a donosi i to što za bicikliste ne postoji problem parkiranja.

Početnici – biciklistkinje i biciklisti dobiće pritom priručnik „Beograd na pedale“ sa uputstvima kako da biciklom bezbedno putuju Beogradom.

Udruženje gradjana „Ulice za bicikliste“ je najavilo da će na skupu ispod Brankovog mosta njegovi aktivisti učesnicima ponuditi osnovno održavanje bicikala: podmazivanje lanca, podešavanje kočnica i dopumpavanje guma.

Učesnike će na skupu dočekati visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Holandije i udruženja „Ulice za bicikliste“.

Međunarodni dan bicikla, 3. jun, uveden je odlukom Generalne skupštine UN 2018. godine zbog velikog značaja tog prevoznog sredstva i njegovg doprinosa postizanju ciljeva održivog razvoja.

Pored toga što je vožnja bicikla zdrava i jeftina, omogućava da se brzo pređu kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje, psiholozi su utvrdili da vožnja bicikla ljude čini srećnim.

Ekonomski gledano, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla i nazad, ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i zadovoljniji od drugih.

Za grad korišćenje bicikla znači unapredjenje kvaliteta života, smanjenje buke i zagađenja vazduha, manje zastoja u saobraćaju i više javnog prostora za parkiranje i druge potrebe.

„Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma“, poručilo je Udruženje gradjana „Ulice za bicikliste“ i pozvalo da „proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.