U trendu

Prosuta crvena farba na prostorije organizacije Žene u crnom

Muškarac koji se predstavio kao poštar, prosuo je danas oko 14.55 crvenu farbu po vratima prostorija nevladine organizacije (NVO) Žene u crnom, saopštila je ta organizacija.

„Ovaj napad se desio samo dan nakon obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine“, navodi se u objavi te organizacije na Fejsbuku.

Istakli su da je to bio treći napad na prostoje Žena u crnom od oktobra 2021. godine, kao i da je bilo više napada njihove na aktivistkinje i aktiviste.

„Do sada nijedan od ovih slučajeva, kao ni brojni napadi iz prošlosti nisu procesuirani. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva“, piše u objavi.

Ocenili su da iza tog napada, koji je izveo nepoznati počinilac, „legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike“.

„Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade“, ocenli su iz te NVO.

Naglasili su i da će Žene u crnom uprkos svim otvorenim pretnjama i napadima i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar