U trendu

Prosvetari najavili protest u petak – skraćeni časovi

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su skraćene časove u školama i protest ispred Vlade Srbije u petak, 17. marta tražeći od države da ispuni obećanja data 2015. godine.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković najavila je da će u petak, 17. marta članovi tog sindikata održati protest ispred Vlade Srbije i navela da je jedan od zahteva ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesčnog štrajka, 2015. godine.

„Protest će početi u 12.05. Naši članovi će u školama skratiti časove na 30 minuta i time će biti poslata jasna poruka, tražimo da se ispuni potpisano, ni više, ni manje. Pre svega Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika“, rekla je Jasna Janković za portal Gradski biro.

Ona je rekla i da se razmišlja o radikalizaciji štrajka, jer punih godinu dana predstavnici USPRS ne mogu da dodju do premijera i počnu razgovore o dinamici ispunjavanja sporazuma ili možda nekom njegovom aneksu.

„Žalosno je da se briga o mladima i obrazovanju svodi na ispraznu priču. Tako su nam deca najveće bogatstvo i školstvo nam je stub društva, ali kada se sa zaposlenima u tom istom obrazovanju nešto dogovorite, čak i potpišete, onda se to ne mora ispunjavati. Unija SPRS je zato protest nazvala ‘Čovek se veže za reč'“, kazala je Jasna Janković.

Na pitanje da li će poziv na štrajk biti upućen i drugim sindikatima Jasna Janković je odgovorila potvrdno.

„Svakako, pozvaćemo Konfederaciju slobodnih sindikata, čiji smo članovi, dobronamerne ljude i roditelje da podrže učitelje svoje dece. Bez ikakvih zadnjih namera ili političkih konotacija, borićemo se za vraćanje dostojanstva nastavničke struke, protiv ponižavanja svake vrste, diskriminacije i nasilja. Zalagaćemo se da svi u Srbiji shvate da je rušenjem prosvete, ovoj zemlji oduzeta budućnost“, navela je Jasna Janković.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ saopštio je da podržava svaki aktivizam kojim se ukazuje na probleme i nepravde u obrazovnom sistemu i da očekuje poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za sindikalni nastup ispred Vlade Srbije.

„Iako 17. mart u vremenskoj ravni za sindikat Nezavisnost ne baštini značenjsku vrednost, prepoznajemo simbolički potencijal protesta kao otpor prema kršenju sporazuma koji smo potpisali sa Vladom Srbije i Ministarstvom prosvete“, navedeno je u saopštenju sindikata „Nezavisnost“.

Na protest u petak neće doći predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, naveo je potpredsednik sindikata Miodrag Sokić.

„Svi sindikati ovih dana pregovaraju sa ministrima o platama. Pregovori su u toku i nastavljaju se ove nedelje. Iskustvo nam kaže da treba da iscrpimo trenutnu dobru volju ministarstava, pa tek, ukoliko pregovori ne uspeju, logično bi bilo da se sindikati dogovore i o eventualnom protestu i štrajku“, rekao je Sokić za portal Gradski biro.

On je rekao da se SRPS neće pridružiti protestu i štrajku USPRS 17. marta.

„Pošto USPRS nije konsultovala ostale sindikate već je procenila da treba da ide sama, onda je stav SRPS-a da se ne pridružuje jednostranim i samim tim, štetnim potezima USPRS-a“, kazao je Sokić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.