Prosvetni sindikati: Plate u prosveti ispod republičkog nivoa

Tri reprezentativna sindikata u prosveti ocenila su danas da su plate u prosveti i sa povećanjem od šest osto ispod repubičkog proseka i najavila da će pažljivo pripremati štrajk.

Kako su naveli predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata „Nezavisnost“, Valentina Ilić, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović prosečna plata u prosveti je 42.320, što je za 8,2 odsto niže od republičkog proseka koji iznosi 45.767 dinara.

Sindikati su naveli i da je povećanjem minimalne cene rada plata zaposlenih u prosveti koji imaju treći i četvrti stepen školske spreme (domari, blagajnici, računovodstvo) sada ispod minimalca za 4 dinara jer iznosi 22.504. dinara.

Predstavnici sindikata zatražili su danas hitno povećanje koeficijenta za zaposlene sa trećim i četvrtim stepenom za 8,2 odsto i povećane svih koeficijenata u četvrtom kvartalu ove godine.

Prosvetari su zatražili i isplatu novogodišnjih nagrada i hitno zaključivanje kolektivnih ugovora sa zaposlenima u visokom obrazovanju i predškolskim ustanovama.

Živanović je rekao da „polako sazrevaju uslovi za štrajk“ i da sa povećanjem od šest odsto nije dostignut ni nominalni iznos plata pre smanjenja od 10 odsto 2014. godine, a da su plate i dalje pet do šest odsto niže od realne vrednosti plata od pre tri godine.

Ilić je kazala da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije ispunilo nijedan zahtev reprezentativnih sindikata i najavila da će s organima sindikata doneti „krucijalne odluke“.

„Posle zimskog raspusta idu i mature, biće dovoljno da obrazovni sistem stane na jedan dan i da dodje do totalnog kolapsa“, rekla je Ilić i dodala da će štrajk pripremati i o tome obavestiti roditelje.

Brajković je rekao da država ne shvata ozbiljno sindikate i da nije održan nijedan sastanak koji su tražili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.