U trendu

Protest 1 od 5 miliona održava se 49. put u Beogradu (foto, video)

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ koji se u Beogradu večeras održava po 49. put, počeo je 18.00 sati okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

U govoru na građanskom protestu „Jedan od pet miliona“ koji se u Beogradu večeras održava po 49. put, profesor Medicinskog fakulteta Vladan Čokić je na platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da se „Srbija pretvara u podaničko društvo“.

Čokić je rekao da se, s jedne strane, u Srbiji „urušavaju akademske vrednosti univerziteta“, a s druge, „kada akademska zajednica pokušava da to predoči ukazivanjem da je doktorat (ministra finansija) Siniše Malog plagijat, to nailazi na otpor vlasti koja se zatim čudi što je Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi“.

„Gospodo, doktorati se ne kupuju! Komplekse treba lečiti na nekom drugom mestu, a ne na Beogradskom univerzitetu“, rekao je Čokić.

Poručio je i: „Gospodo poglavari Srpske pravoslavne crkve, vi ste saučesnici u ovoj pošasti koja davi Srbiju“, jer, kako je nastavio, „Srpska pravoslavna crkva daje ordenje jednoj sekti“.

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović je pozvao građane da ostave potpis podrške za oslobađanje uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića. On je uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu u toj fabrici namenske industrije u Valjevu pod optužbom da je „odavao službene tajne“.

Simović je učesnike protesta podsetio da se danas navršilo 30 je godina od rušenja „Berlinskog zida“ koji je bio podele i izolovanja ljudi, ali, kako je rekao, „taj zid nije srušen, već je premešten ovde“.

Govoreći o lažnim diplomama kazao je da „na mestu ministara imamo plagijatore Sinišu Malog i Nebojsu Stefanovića“ i dodao da i predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović „takođe ima lažnu fakultetsku diplomu“.

S protesta je upućena podrška glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću povodom nedavnih napada tabloida na njega i njegovu porodicu.

Građani nose transparente „100 penzionera za jednog taksistu“, „Bojkot Srbijo“, „RTS ne radi dobro za dobro građana Srbije“, a na kamionu sa ozvučenjem je transparent „Sloboda za Aleksandra Obradovića“.

Povorka učesnika će se, pošto prođe ulicama Vase Čarapića, Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom, završiti kod mesta odakle je krenula, ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)