U trendu

Protest 1 od 5 miliona u Beogradu (video, foto)

U Beogradu je kod Terazijske česme oko 19 sati počeo 35. antivladin protest #1od5miliona.

„Oteli jutros sportski centar i bazene ‘Milan Gale Muškatirović’. Sprečićemo ih da nastave da otimaju od građana Beograda. Malo po malo, malim koracima uspećemo tu bagru da pošaljemo u istoriju“, rekao je u pozdravnom govoru Uroš Marković iz Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“.

Nakon njega građanima se obratio profesor Univerziteta u Novom Sadu, Janko Veselinović. „Osam meseci se okupljamo, mislili su da će leto raspršiti proteste, pa nismo mi tačkice Nebojše Stefanovića koje će on gumicom da izbriše. Mi se borimo za slobodne izbore i slobodne medije. Napravili smo sporazum sa narodom, podsećam se šta na njemu piše. U ovom sporazumu piše da ćemo se boriti za slobodne izbore, piše da neće biti održani ukoliko ne budu obezbeđeni slobodni i pošteni izbori“, naglasio je i dodao da ne beže od pregovora, ali da traže ispunjenje zahteva.

„Ako ih ne ispune, bojkotovaćemo izbore“, poručio je Veselinović.

Potom se protestna kolona uputila od Terazija ulicom Kralja Milana pored zgrade Predsedništva, kroz Resavsku do crkve Svetog Marka.

Građani će kod crkve Svetog Marka, povodom godišnjice operacije “Oluja” zapaliti sveće u znak sećanja na žrtve.

Organizatori su naveli da će građani sa protesta poručiti “Stop lažnim diplomama, lažnim doktorima nauka, ali i lažnoj policiji koja je stvorena za lične potrebe kadrova Srpske napredne stranke.”

Kako je navedeno u najavi protesta, „paramilicija i lična garda Gorana Vesića (zamenika gradonačelnika Beograda) ne mogu zaustaviti građane da se bore za svoja prava i sprečiti istrajnost u pobuni protiv nasilja ove vlasti.“

Organizatori #1od5miliona navode da je prethodne subote komunalna milicija pokušala da spreči njihove aktiviste da izvedu performans, te da su fotografije koje je snimio komunalni “milicajac” objavljene u režimskom tabloidu Informer.

Antivladini protesti počeli su 8. decembra u Beogradu nakon što je jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, pretučen u Kruševcu uoči održavanja tribine opozicionog Saveza za Srbiju.

Učesnici protesta traže stvaranje fer izbornih uslova, omogućavanje nezavisnosti rada kontrolnih tela, stvaranje uslova za povratak opozicije u parlament, otvorenosti javnih servisa za opoziciju.

U međuvremenu je, ove nedelje, u Beogradu održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, uz posredstvo civilnog sektora, u vezi sa izbornim uslovima. Do kraja avgusta su najavljena još dva okrugla stola.

(RSE, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.