Protest ispred Vlade Srbije zbog pritiska na novinare N1

Grupa za slobodu medija održaće sutra, u sredu, u 18.00 sati, protest ispred zgrade Vlade Srbije povodom toga što su dve maskirane osobe – „fantomi“, ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1.

„Na lecima je ispisano ‘Republika Srbija, dovidjenja. Dobrodošli u Luksemburg’, što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše, nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti“, ocenjeno je u saopštenju neformalne Grupe za slobodu medija.

„Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna – sravniti sa zemljom“, piše u tekstu.

Grupa za slobodu medija je osudila napade, pritiske i zastrašivanje novinara u Srbiji i uputila zahtev nadležnim institucijama da otkrije ko vrši pritisak na N1, i ko su nalogodavci, ali policija zasad to nije uspela.

„Zahtevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vredjaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran“, piše u saopštenju.

Grupa za slobodu medija podsetila je to nije prvi incident u vezi sa televizijom N1 „koja se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute“.

Prema Bazi NUNS podataka o napadima na novinare, ove godine je do kraja septembra zabeleženo 89 incidenata.

„Ovi napadi dogadjaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima“, ocenjeno je u saopštenju.

„Pozivamo sve novinare i građane da se solidarno okupimo u 18 sati, u sredu 16. oktobra ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažemo da nećemo dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora proteruju iz Srbije. Novinari i građani Srbije moraju da ustanu protiv fantoma!“, piše na kraju saopštenja Grupe za slobodu medija koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

(Beta)

1 komentar
  1. liberat

    N1 kontrolišu Amerikanci, vlasnik bivši agent CIA. Njima je teško izgovarati na srpskom da je Kosovo i Metohija deo Srbije. N1 je samo obično oružje Amerikanaca u hibridnim ratovima. To je neprijateljska medijska kuća u Srbiji, i zato ne pričajte bez veze…

Napišite komentar