U trendu

Protest porodice i prijatelja nastradale Jovane iz Vadičinog Hana, ispred zgrade niškog suda

Porodica, rodbina i prijatelji Jovane Petković (25) iz Vladičinog Hana, koja je nastadala u saobraćajnoj nesreći koja se novembra prošle godine dogodila na Bulevaru Nemanjića u Nišu, okupili su se ispred zgrade Višeg suda u Nišu u znak protesta što vinovnik nesreće još nije kažnjen, nakon što je pušten iz zatvorskog pritvora.

Brat tragično nastradale arhitektice, Miljan Petković, podsetio je danas da je dvadesetogodišnji M.G. iz Niša, pijan, velikom brzinom prošao svojim automobilom na crveno svetlo na semaforu i udario u automobil njegove sestre, koja je od zadobijenih povreda preminula u niškom Kliničkom centru.  

Petković je istakao da vozač posle udesa nije ukazao pomoć njegovoj sestri, već je govorio „nije joj ništa, nije joj ništa“.

„Iako je sve kristalno jasno, vozač je imao 1,38 promila alkohola u krvi, vozio je preko 100 kilometara na sat, nije kočio, imao je probnu dozvolu, a bila je prošla ponoć, uprkos svemu tome slučaj se i dalje odugovlači i vozač je pušten da se brani sa slobode, iz kućnog pritvora sa nanogicom“, kazao je Petković.
 
Prema njegovim rečima, Viši sud je odluku o kućnom pritvoru doneo na predlog odbrane, ali uz saglasnost tužioca.

„Ukoliko se tužilac saglasio da vozač bude u kućnom pritvoru, šta onda mi možemo da očekujemo od kazne? Zatvor je jedno, a kućni pritvor nešto sasvim drugo“, kazao je Petković.

On je ocenio da bi M.G. trebalo da dobije maksimalnu zatvorsku kaznu od 12 godina.

„Ukoliko adekvatna kazna ne bude izrečena, opet ćemo da se ‘dignemo na noge'“, rekao je Petković.

Porodica i prijatelji tragično nastradale devojke pozvali su danas nadležne državne institucije da pooštre kazne za počinioce najtežih saobraćajnih nesreća, jer je, dodali su, „činjenica da su kazne preblage i da se tragični slučajevi ponavljaju“.

Učesnici protesta, njih stotinak, nosili su transparente sa natpisima kojima su tražili „pravdu za Jovanu“ i veliki transparent sa likom tragično nastradale devojke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.