U trendu

Protest protiv krečenja murala u Novom Sadu

Pokret Podrži RTV pozvao je gradjane Novog Sada da u nedelju, 19. marta u podne dodju na gradjansko protestno okupljanje ispred zgrade na kojoj je pre dva dana prekrečen mural svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda (Guillaume Alby Remed).

Nakon što su gradjani negodovali na društvenim mrežama protiv nenajvljenog krečenja murala, Podrži RTV je pozvao da se okupljanjem „Kome su smetali mural i kural?“ zatraže odgovor i od gradskih vlasti koje za sada nisu reagovale, a izostalo je i objašnjenje za razlog skidanja murala.

U pozivu na okupljanje koje je pored Pokreta Podrži RTV podržalo i udruženje „New point of Culture“, navodi se da će zajedno sa gradjanima zatražiti odgovore na pitanja po čijem nalogu je prekrečen mural zašto ulična umetnost predstavlja problem i „kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako gazi po umetnosti“.

„Ova pitanja postavljamo sutra glasno, i lokalnim vodjama pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural“, piše u pozivu.

Gradjani Novog Sada na društvenim mrežama pokrenuli su proteklih dana lanac reakcija i negodovanja zbog krečenja Remedovog murala „Jedina istina“, koji je krasio jednu zgradu u centru tog grada.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS) kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

Organizatori FUS-a su ocenili da bi jedino razumno objašnjenje za krečenje tog umetničkog dela mogla biti potreba za rekonstrukcijom zgrade.

Oglasio se i sam umetnik Remed koji je kazao da mu je žao zbog krečenja, ali i da ga je oduševila reakcija publike koja pokazuje da im se delo dopadalo.

Gradjansko okupljanje najavljeno je za podne na platou izmedju Dunavske ulice i Trga Republike u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.