U trendu

Protest radnika komunalnih preduzeća ispred Skupštine Beograda

Nekoliko stotina predstavnika svih reprezentativnih sindikata i zaposleni u gradskim preduzećima danas su održali protest ispred Skupštine Beograda, nezadovoljni odlukom da se osnuju još dva nova preduzeća u glavnom gradu.

O osnivanju novih preduzeća će danas na sednici gradske skupštine odlučivati odbornici.

Nezadovoljni radnici, koji su blokirali saobraćaj ispred Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića, protestovali su protiv tačaka 16 i 17 dnevnog reda, koje predviđaju osnivanje novih javnih preduzeća, jedno u okviru Zelenila, a drugo u okviru Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP).

Radnici su istakli da nisu želeli da naprave ovakav protest, ali da su na to naterani, jer kako su rekli, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nije hteo da ih primi na razgovor.

Radnici su održali i javnu sednicu sindikata na kojoj su jednoglasno istakli da će, ukoliko se na sednici Skupštine grada ne reše problemi, stupiti u generalni štrajk.

Predstavnik sindikata GSP-a Zoran Antić kazao je da su prekršene četiri odredbe kolektivnog ugovora za Grad Beograd, kao i da predstavnici sindikate tri meseca od stupanja na dužnost novog gradonačelnika nisu bili u mogućnosti da ga upoznaju i da razgovaraju s njim.

Antić je pohvalio prethodne gradonačelnike koji su saradjivali sa sindikatima i naveo da je Šapić „uništio za tri meseca nešto što su oni radili prethodnih osam godina“.

„Došli smo da objasnimo da želimo komunikaciju, ne želimo probleme. Molili smo ih da ne dodje do ovoga danas“, kazao je on.

Antić je naveo i da je juče dobio pretnje da će dobiti otkaz ukoliko danas sakupi ljude.

„Ovo nije politička borba, ovo je sindikalna borba“, naglasio je on.

Predsednik Samostalnih sindikata „Zelenila Aleksandar Vuletić kazao je da radnika komunalnih preduzeća ima mnogo i da neće odustati od svojih zahteva.

„Nećemo odustati, jer bez nas nema ni grada Beograda. Mi smo ti koji smo 24 sata na ulicama, ne znamo za radno vreme, niti se povlačimo sa radnih mesta dok svoju dužnost ne obavimo“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar