U trendu

Protest Srbija protiv nasilja sutra i u Nišu

Protest „Srbija protiv nasilja“ biće organizovan sutra, 10. maja, u 18 časova na Trgu kralja Milana u Nišu, najavili su predstavnici opozicionih stranaka u tom gradu.

„Pozivamo građane da se okupimo na trgu u što većem broju kako bi se izborili da se tragični događaji koji su u crno zavili naše društvo nikada više ne dogode“, kazali su danas niški opozicionari.

Zahtevi protesta su hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zatraženo je i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama za koje tvrde da promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahtevana je i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Inicijatori protesta traže hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotrena odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do takvih događaja nikada više ne bi došlo.

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu je juče, prema tvrdnjama organizatora, okupio oko 50.000 ljudi, a protestnih okupljanja bilo je i u Kragujevcu, Zrenjaninu, Požegi i drugim gradovima u Srbiji.

Protest su oganizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.