U trendu

Okončan 20. po redu protest ‘Srbija protiv nasilja’, zahtevi pročitani ispred RTS-a

U centru Beograda, na početku 20. građanskog protesta „Srbija protiv nasilja“ naglašeno je da RTS mora objektivno i nepristrasno da izveštava a okupljeni su potom krenuli u šetnju do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.

Okončan protest, pročitani zahtevi

Na protestu „Srbija protiv nasilja“, koji se večeras održava ispred Radio-televizije Srbije (RTS), pročitani su posebni zahtevi upućeni javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izveštava o svim važnim temama.

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da „ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Fotograf Dragoljub Zamurović izjavio je ispred zgrade RTS-a da bi, da ne govori na večerašnjem protestu, „sa nekog krova“ snimao povorku koja protestuje protiv nasilja.

„Nasilja u porodici, nasilja u vrtićima, kao u Pećincima, nasilja u školama, nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nasilja na ulicama, nasilja u opštinama, skupštini, ‘pećini strogoj u kojoj živi babaroga’, kako ja zovem REM-u“, kazao je Zamurović.

Podsetio je na slučajeve nedavnog napada na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića, kao i paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

„Svi ovi nasilnici imaju nešto zajedničko – svi su oni u jednoj jedinoj mafiji“, ocenio je Zamurović.

Pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka ocenio je da okupljeni na protestu nisu pristali na nepravdu koja je doneta kada zahtevi „nošeni najstrašnijom tragedijom“ nisu ispunjeni.

„Moje je da vas podsetim da dok oni kažu da ne daju Gašića i Vulina, dok oni brane tirane i ljude koji su psi na lancu krupnog kapitala, mi govorimo da ne damo reku, da ne damo Homolje, ne damo Mlavu, ne damo Jadar“, kazao je Dimitrijević.

Dodao je da u Jadru ljudima trenutno bespravno ruše kuće, kao i da aktivisti na planini Kablar dobijaju kazne kada uklanjaju barikade koje je postavilo nečije privatno obezbeđenje.

„Prouzrokovali su to da kada vidimo mašine, mi ne mislimo da se gradi, nego mislimo da se bespravno ruši. U prvoj kategoriji zaštite na Kablaru hoće da stave stakleni vidikovac za potrebe Ane Brnabić i njenog brata“, naveo je Dimitrijević.

Na kraju svog govora, pesnik je poručio „Nemoj rode stajati po strani, ulicom se Ustav brani“.

Na kraju protesta, pročitani su i zahtevi dela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“, koje su ranije ove nedelje zatražile od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Lutovac: Fer i pošteni izbori do kraja godine, to podrazumeva i rad RTS-a

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je večeras da je proevropska opozicija tražila da do kraja godine budu održani fer i pošteni izbori i da to podrazumeva i rad Radio-televizije Srbije (RTS) u skladu sa domaćim zakonima, ali i preporukama OEBS-a.

On je agenciji Beta, na 20. protestu „Srbija protiv nasilja“, posvećenom javnom servisu čijim u radom građani nezadovoljni, istakao da je proevropska opozicija tražila fer i poštene, „a ne izbore kakve je vlast ranije raspisivala“.

„To podrazumava i da se primene preporuke OEBS-a za medije i ono što se u zemljama članicama OEBS-a podrazumeva – da su mediji profesionalni i da rade slobodno i objektivno“, kazao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, to znači i da javni medijski servis Srbije izveštava istinito, objektivno i blagovremeno i u interesu svih građana.

Aleksić (Narodni pokret): Tražimo objektivno informisanje od RTS-a

Lider Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić večeras je naglasio značaj objektivnog i zakonitog informisanja RTS-a umesto što, kako je kazao, služi interesima vladajuće elite.

On je agenciji Beta na 20. protestu „Srbija protiv nasilja“ čija tema je bila izveštavanje RTS-a rekao da Javni medijski servis svakog meseca plaćaju svi građani, i da to njegovo rukovodstvo mora da shvati.

„Insistiramo na oslobađanju RTS-a i ništa drugo ne tražimo osim da rade u skladu sa zakonom i Ustavom Srbije, kao i preporukama Oebs-a“, kazao je Aleksić.

Zelenović: Osnovni zahtev je da RTS bude servis svih građana, a ne produžena ruka vlasti

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je večeras na protestu „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade RTS-a da je osnovni zahtev da Javni servis bude servis svih građana, a ne produžena ruka vlasti.

On je kazao agenciji Beta i da taj zahtev ne podrazumeva ništa drugo osim onog što je već utvrđeno zakonima i Ustavom Srbije.

Podsetivši na zahteve koje je proevropska uopozicija uputila rukovodstvu RTS-a, on je naglasio da je trženo da Javni servis istinito i objektivno izveštava i da bude otvoren i za „levicu i desnicu iz opozicije ali i vlasti“, i da bude u službi svih građana.

„Tražimo da RTS poštuje sandarde koji postoje u Evropi a ne postoje u Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU“, kazao je on.

Lazović: Neophodno da vlasti ispune preporuke OEBS-a u vezi izveštavanja medija

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da je neophodno da vlasti ispune preporuke OEBS-a u vezi izveštavanja medija, te ukazao da večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ posvećen izveštavanju Radio-televizije Srbije (RTS).

On je agenciji Beta, na 20. po redu protestu, kazao i da je neophodno da Javni servis Srbije omogući svim građanima da budu pravovremeno, objektivno i istinito informisani i da, zahvaljujući tome, odlučuju o kome će glasati.

„Razgovarali smo i sa evropskim parlamentarcima i tražili da se uključe u izbore u Srbiji i da Evropski parlament, odnosno nadležne institucije, rade na ispunjavanju njihovih preporuka u vezi medijskog izveštavanja“, kazao je Lazović.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija želi da bude član EU, onda bi jednostavno morala da ispunjava preporuke onih organizacija koje su rekle da u Srbiji mediji treba da budu slobodni.

Banjac: RTS u potpunosti u službi vlasti

Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je 20-tak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Optužio je rukovodstvo RTS-a da stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima i ulizicama, podsetivši pri tome na naćin na koji izveštavaju, ali ne i o mnogobrojnim aferama.

„Da li ste vi normalni gde vam je integritet i profesionalizam“, kazao je on.

Ocenio je i da među rukovodstvom RTS-a „vlada slepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti“.

„Preigrali ste se čak i za vaše profesionalne standarde koji su najniži u proteklih 30 godina, sram vas bilo“, poručio je on.

Okupljeni su se uputili Dečanskom ulicom do zgrade Javnog medijskog sevisa, gde bi trebali da budu tačno u 19.30 sati, u vreme centalnog dnevnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.