U trendu

Protesti, uz zahteve, u Beogradu i N. Sadu

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu i danas je, nešto posle 18 sati, održan „Protest protiv diktature 2017“, a učesnici, pretežno mladi, studenti i srednjoškolci, blokirali su saobraćaj na potezu od Trga Nikole Pašića do Kneza Miloša.

Oni prave buku pištaljkama i uzvikivanjem parola, a nose transparente na kojima piše – Stop diktaturi, Vučiću Šrederu, U ćošak, Gotov je…

Na početku protesta su objavljeni zahtevi koje su, prema rečima učesnika, podržali studenti Univerziteta u Novom Sadu, a zatim i studenti Beogradskog univerziteta.

Student iz Kraljeva Miloš Milunović na prvoj godini Računarskog fakulteta, rekao je novinarima da je prvi zahtev smena članova RIK zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda.

Ostali zahtevi su: smena članova Saveta REM zbog nereagovanja na, kako navode, više stotina prekršaja i prijava, razrešenje predsednice skupštine Maje Gojković zbog blokade rada parlamenta, smena glavnog i odgovornog urednika RTS i urednika informativnog programa RTS zbog provladinog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata u kampanji, te revizija, odnosno sređivanje biračkog spiska.

Učesnici protesta traže održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ako se ne ispune ovi zahtevi.

U međuvremenu se na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, preko koje je upućen poziv na okupljanje, oglasio i Studentski pokret Novog Sada, pridružujući se ovim zahtevima, ali dodaje i svoj – „kompletnu smenu vlasti“.

Pokret je pozvao i vojni i policijski sindikat i radnike Goše da im se pridruže u protestu.

Protest se održava i u Novom Sadu.

U Beogradu je učesnika protesta manje nego prethodna dva dana.

Prema najavama sa društvenih mreža, oni će se, najverovatnije, opet kretati trasom od Skupštine, pa pored sedišta pojedinih medija, preko Terazija, zatim Trga Republike, pored vlade, do Slavije i – opet do Skupštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.