U trendu

PTT Muzej otvorio sezonu predavanjem Bugarska okupacija Srbije 1916. do 1918.

PTT Muzej otvorio je danas sezonu predavanju u okviru tribine „Kulturom putem pošte“ predavanjem profesora Milana Radovanovića „Bugarska okupacija Srbije od 1916. do 1918. godine“.

Radovanović je na predstavljanju svoje pete knjige kazao da je Pošta u Velikom ratu imala ogromnu, neprocenjivu i nedovoljno cenjenu ulogu.

„Pošta je bila veznik sreće i nesreće, nade i beznadja. Bila je ona koja je dizala i rušila moral vojnika u periodu kada su okupatori Austrougarska i Bugarska podelili Srbiju na dva dela i kada je sve istočno od Velike Morave, deo Kosova i cela Makedonija pripalo Bugarskoj, a drugi ostatak je pripao Austrougarskoj monarhiji“, rekao je Radovanović.

Kustos PTT Muzeja Željko Sarić je kazao da će nakon letnje pauze nov ciklus obeležiti veliki dijapazon tema.
 
„Do sada su teme bile usko vezane za poštu i njenu istoriju, a sada ćemo krenuti na kulturu jer je pošta bila i stožer kulture jer je širila pismenost i informacije“, objasnio je Sarić.

On je najavio predavanje „Tesla, izmenjeno stanje svesti“ koje će održati profesor Miodrag Vuković i predavanje „130 godina od osnivanja srpske opservatorije“ koje će u novembru održati profesor Vojislav Protić Benišek.

Dodao je da će u decembru biti održana predavanja vezana za arhitekturu i restauraciju zgrada Pošte u Beogradu, kao i da će biti još tema o Nikoli Tesli, medicini i o skriptologiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar