Radikali neće biti isporučeni Hagu

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne izruči Haškom tribunalu koji je zahtevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sudija za prethodni postupak doneo je danas rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saospstila je danas SRS.

Sudija je kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.

Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će doneti tročlano veće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljeja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Srbija obavestila Hag o neizručenju troje radikala

Srbija je danas obavestila Haški tribunal o prvostepenoj odluci suda u Beogradu da prema Zakonu o saradnji s tim sudom nisu ispunjeni uslovi za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne strane.

Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović u podnesku Tribunalu je ukazao da je sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu od 19. januara 2015.

U podnesku ističe se da je to provstepeno rešenje još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog veća očekuje početkom sledeće sedmice.

Naime, rešenjem sudije za prethodni postupak je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala (najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti).

Nakon odluke kojom se utvrđuje nepostojanje pretpostavki za izručenje, Zakon nalaže da sudija za prethodni postupak po službenoj dužnosti veću od troje sudija dostavi svoje rešenje zajedno sa spisima predmeta.

Veće može tu odluku da potvrdi, ukine ili preinači u roku od tri dana, i njegova odluka je pravosnažna i izvršna, navodi se u podnesku predstavnika Srbije, koja je zimus obavezana da na svakih 15 dana obaveštava tribunal o aktivnostima države povodom zahteva tribunala za hapšenje i izručenje radikala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.