U trendu

Radnici fabrike Milan Blagojević: Izloženi smo medijskom linču i uvredama, direktor nije kriv

Radnici vojne fabrike „Milan Blagojević – namenska“ u Lučanima saopštili su danas da su prethodnih dana bili izloženi „medijskom linču“ i „uvredama“, zbog njihovog prisustva ispred suda u Ivanjici na početku sudjenja rukovodstvu fabrike.

„Nas 1.340 radnika prethodnih sedam dana izloženi smo do sada nevidjenom medijskom linču od strane pojedinih novinara, kao i od ljudi na društvenim mrežama. Lepljene su nam etikete ‘ljudskog otpada’, ‘ološa’, ‘zveri’, ‘bede’, stavljana nam je meta na čelo, sudjeno nam je bez sudjenja“, navedeno je u saopštenju radnika.

Oni navode da su već osudjeni, kao i njihov generalni direktor Radoš Milovanović, „a, sve zbog toga što smo ustali da branimo našu koru hleba, onu kojom hranimo našu decu, naše porodice“.

Radnici su istakli da je smrt njihovog kolege zloupotrebljena i da „ovaj linč koji preživljavaju dokazao im je ono što su predosećali“.

Radnici su ocenili da iza svih napisa protiv njih stoji opozicija.

„Želimo i hoćemo da mislimo da iza svega stoji opozicija, neljudi, koji žele da obezglave našu fabriku, koju su nazvali ‘logor smrti’. Ne, srpska javnosti, ovo nije ‘logor’, ovo je organizacija puna života, u kojoj se posle roditelja zapošljavaju njihova deca, koja ima budućnost, i koja, pored svih nedaća koje ovih dana doživljava namenska industrija u Srbiji, beleži značajne rezultate u poslovanju, a sve zahvaljujući našem menadžmentu na čelu sa generalnim direktorom. To, očigledno, nekom ne odgovara“, navodi se u saopštenju.

Radnici ističu da niko od novinara nije želeo da čuje istinu o dogadjaju u kome su poginula dva radnika o čemu postiji zveštaj Instituta za preventivu iz Novog Sada i u kome se navodi da je do požara došlo u trenutku kada je jedan od radnika elektrokolicima dovezao buriće baruta do magacina, a potom pozvao kolegu da mu pomogne da skinu buriće.

„Kod skidanja bureta došlo je do ispuštanja i pada istog te udara o betonsku podlogu. Otpadni barut (raketno gorivo) je na bazi nitroglicerina i nitroceluloze komercijalnog naziva ‘balistit’, se aktivirao usled udarca bureta o beton. Posle ove rečenice mogli bismo da stavimo tačku, jer je jasno, nažalost, da je ljudski faktor izazvao požar“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se navodi da su lična zaštitna sredstva koja su imali radnici bila u skladu sa važećim standardima.

U saopštenju radnika ističe se da za kompletnu proizvodnju fabrika ima razradjenu tehnologiju i sva potrebna pisana uputstva za bezbedno obavljanje poslova i unutrašnjeg transporta pri proizvodnji, da se svakog ponedeljka vrši „prorada“ propisa rada, kao i periodično testiranje od strane službe za zaštitu na radu.

„Gde je ovde, pitamo se, krivica generalnog direktora? Koje mere bezbednosti on nije ispoštovao? Gde je tu naša krivica?“, navodi se u saopštenju.

Radnici su istakli da su odmah posle nesreće, dok je Milivojević koji je nastradao u fabričkoj eksploziji bio hospitalizovan na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, ponudili svoju kožu za transplantaciju, ali su im lekari poručili da se njihov kolega oporavlja i da nije potrebno.

„Ovaj čin spominjemo ne da bismo se njime hvalili, već da podsetimo ‘neke’ ko su bile njegove kolege i ko su bile kolege njegovog sina onog trenutka kada nam je izgovorio: ‘Da Bog da svi doživeli moju sudbinu'“, navodi se u saopštenju radnika.

Radnici su poručili da će i dalje biti na strani generalnog direktora „Milana Blagojevića – namenska“ Radoša Milovanovića i da će ga i dalje braniti jer, kako navode, „brane pravdu“ i nadaju se da će „pravda izaći na videlo posle završenog sudjenja“.

Sudjenje je bilo održano 3. oktobra, na kome se sudilo direktoru fabrike „Milana Blagojevića – namenska“ iz Lučana Radošu Milovanoviću zbog pogibije radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u fabričkoj eksploziji, koja se dogodila 14. jula 2017. godine.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    A kada ovi sto su Vas doveli ispred suda, kad danima lepe drugima etikete,presudjuju im bez suda i nazivaju im svakvim nazivima onda je to u redu i na to nemate primedbi. A kad je Vas neko prozreo i nazvao Vas odgovarajucim nazivima onda skacete kao opareni. Sta je Vas cilj sastanka pred Sudom -samao pritisak na isti. Sud valjda treba da sudi po Zakonu i nepristrasno. Zar je Vama i u kom svojstvu mesto pred istim. Jeste li Vi „branioci“ advokati ili predstavnici (ilegalni) pritiskivaca?

Napišite komentar