U trendu

Radnici Fijata zamrzavaju štrajk na 24 sata, započinju pregovore

Radnici prve smene u kragujevačkom Fijatu odlučili su danas da u petak „zamrznu“ štrajk na 24 sata kako bi se započeli pregovori sa poslovodstvom kompanije, izjavio je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

„Pregovori bi se vodili u petak, subotu i nedelju. Sastanak sa radnicima je zakazan za nedelju u 19 časova i na njemu će se radnicima preneti da li nešto dogovoreno. Zatim će biti doneta odluka da se u ponedeljak obustavi ili nastavi štrajk“, rekao je Mihajlović.

On je kazao da se očekuje da će i radnici druge smene u kragujevačkoj fabrici danas prihvatiti tu odluku o „zamrzavanju“ štrajka.

Do dogogovra je došlo, kako navodi Mihajlović, posle uveravanja Ministarstva privrede i ministra Gorana Kneževića.

„Sutra bi u priču trebalo da se uključi i premijerka Ana Brnabić koja bi trebalo da da garancije da će u petak početi pregovori sa Fijatom“, naveo je Mihajlović.

On je istakao da ta odluka radnika gest njihove dobre volje da se reši problem.

Oko 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.