U trendu

Radnici povređeni u namenskoj Lučani životno ugroženi

Dvojica radnika, povređena tokom požara tehnološkog otpada u fabrici „Milan Blagojević-namenska“ u Lučanima, životno su ugrožena, izjavio je danas dežurni anesteziolog na Vojno-medicinskoj akademiji, major dr Nebojše Damnjanovića.

Povređeni radnici su M.M. (26) i M.I. (55), a Damjanović je ministru odbrane Aleksandar Vulin, koji ih je obišao na Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, rekao da su oni primljeni u VMA u jutarnjim časovima, u vrlo nestabilnom stanju, saopstilo je Momnistsrstvo odbrane.

„Dvojicu radnika sa opekotinama smo primili u veoma nestabilnom stanju i životno ugrožene. Obojica su intubirani na respiratoru. Uključene su sve mere kardiopulmonalne reanimacije, potpora za kardiovaskularni sistem, potpora za disanje, potpora za diurezu. Radimo na tome da pokušamo da stabilizujemo stanje, ali kao što sam već rekao, obojica su životno ugroženi“, rekao je major Damnjanović.

Prema rečima ministra Vulina, povređeni radnici imaju najbolju moguću medicinsku negu i „daćemo sve od sebe da se njihove povrede zaleče“.

To što medicina može da uradi, uradiće i daće. Ministarstvo odbrane će u saradnji sa rukovodstvom fabrike, naravno koristeći sva zakonska ovlašćenja, proveriti šta se zapravo desilo, postupiti po zakonskim procedurama i uvek nastaviti da radi u skladu sa potrebom da se bezbednost i zaštita na radu povećaju i sačuvaju, koliko god je to moguće. kazao je on.

Za nas nema većeg prioriteta već da sačuvamo ljudske živote, odnosno da sačuvamo zdravlje svih zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije, a kada se ovakve nesreće dešavaju, onda moramo da budemo svi zajedno i moramo svi da reagujemo, rekao je Vulin.

„Ja sam naravno uz porodice povređenih radnika kojima želim što brži oporavak. Bićemo tu sa porodicama i učinićemo sve da pomognemo i deci i suprugama. Treba da znaju da je Ministarstvo odbrane tu da brine za njih“, istakao je ministar.

Pomoćnik ministra Nenad Miloradović je rekao da se incident dogodio ispred prostorije za odlaganje tehnološkog otpada, na liniji za proizvodnju raketnog goriva i da je ta linija nedavno bila automatizovana.

„Sistemi za gašenje požara su odreagovali trenutno i kao što je saopšteno, materijalna šteta nije velika, a sve što se dešavalo na toj liniji automatski je ugašeno. Nažalost, dva radnika su bila ispred linije i direktno su zahvaćeni požarom tog rezidualnog goriva“, objasnio Miloradović.

Prema njegovim rečima, jedan od naših prioriteta je da se što je moguće više zaštite radnici, jer je reč o veoma opasnoj proizvodnji.

„To je materija koja gori na temperaturama preko 2.000 stepeni i prouzrokuje ovakve povrede. Uvek je naš prioritet bio da, što je moguće više, napravimo prevenciju ovakvih incidenata i da, što je moguće više, sprečimo posledice“, istakao je Miloradović.

Zastupnik načelnika VMA pukovnika prof. dr Miroslav Vukosavljević poručio je da će ta institucija i zaposleni u njoj učiniti sve što je u njihovoj moći, da timski, kao što su oduvek radili, zbrinjavaju sva ovakva i slična stanja te da učine da njihovi pacijenti budu najbolje zbrinuti.

„Stanje bolesnika je veoma teško. Mi, nažalost, imamo iskustva u lečenju ovakvih opekotina i sve ćemo učiniti da pokušamo i da u ovom slučaju, životno ugrožavajućim povredama, spasimo koliko god možemo života, ako je to u našoj moći“, naveo je Vukosavljević.

„Smatramo da ovakve vrste povreda, kod jednog pacijenta 95 procenata tela je zahvaćeno opekotinama a kod drugog oko 65 procenata, predstavljaju veoma teška stanja, ali mi činimo sve da njihova stanja stabilizujemo i da dođemo u situaciju da dalje lečenje preuzme Klinika za plastičnu hirurgiju i opekotine“, rekao je pukovnik Vukosavljević.

Ministar odbrane formirao je komisiju koja će sa nadležnima iz fabrike utvrditi uzroke ove nesreće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar