U trendu

Radojčić: Oprezno se vraćamo sportskim i kulturnim događajima

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se život u glavnom gradu postepeno vraća u normalno stanje što, dodao je, pokazuje i organizacija pojedinih sportskih i kulturnih manifestacija.

On je najavio da će se 3. do 5. juna održati veliki vaterpolo turnir u Beogradu, te da se priprema i Beogradski maraton za 6. jun, uz primenu svih epidemioloških mera i u manjem obimu nego proteklih godina.

„Polako otvaramo vrata dešavanjima na koja smo svi navikli. Koncerti će tako biti organizovani u skladu sa preporukama epidemiologa, uz okupljanja do 200 ljudi. Počinje ‘Gitar fest’, Vlatko Stefanovski će održati dva koncerta i verujem da će se u skladu sa poboljšanjem situacije povećavati i broj gledalaca“, rekao je Radojičić gostujući na televiziji Hepi, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Ipak, ukazao je da koliko god se radujemo otvaranju i povratku normalnom životu, toliko moramo biti i oprezni.

Radojičić je podsetio da je u Beogradu vakcinisano više od 50 odsto punoletnih građana sa više od 1.300.000 aplikovanih doza, te dodao da je malo gradova u svetu koji mogu da se pohvale takvim podacima.

„Uz one koji su preboleli kovid infekciju bližimo se kolektivnom imunitetu, ali ipak moramo biti oprezni“, poručio je Radojičić i dodao da je Krizni štab bio fleksibilan i odluke donosio na vreme.

Ukazao je da za razliku od mnogih zemalja u svetu kod nas nije došlo do sloma zdravstvenog sistema i dodao da zasluga za to ide pre svega lekarima i medicinskim sestrama koji su podneli najveći teret, ali i Ministarstvu zdravlja na, dodao je, odličnoj organizaciji u toj borbi.

„Posebno sam ponosan i na Beograđane koji su pokazali odgovornost, poštovali mere Kriznog štaba, a sve je to rezultiralo činjenicom da imamo mnogo bolje rezultate nego mnogi drugi u svetu“, istakao je gradonačelnik.

Govoreći o gradskim projektima i planovima, posebno je izdvojio one vezane za ekologiju i zaštitu životne sredine.

„Moramo biti svesni da se ti problemi ne rešavaju preko noći. Ključni problem zagađenja u gradu potiče od individualnih ložišta, što ćemo rešavati većim obuhvatom daljinskog grejanja“, rekao je Radojičić.

Mobilnost u gradu je, kaže, takođe veoma važna i dodaje da je cilj da bude što manje automobila u centru grada.

„Ključni projekat je metro i unapređenje gradskog saobraćaja, te ćemo i u budućnosti nastaviti da nabavljamo vozila na električnu energiju i gas. Naš plan je da i dalje povećavamo broj i kilometražu biciklističkih staza, a u konceptu zdravog grada izuzetno je značajan i projekat prerade otpadnih voda i čvrstog otpada“, rekao je Radojičić.

Naveo je da će biti rešen problem deponija, posebno onih za građevinski otpad, ali i dodao da se mora napraviti kompromis i razgovarati sa svima koji žele da se zajedno dođe do rešenja.

Proglašenje Beograda kao najboljeg mesta za investiranje u ovom delu Evrope Radojičić je ocenio kao izuzetno vredan podatak, navodeći da je do te pozicije dovela politička stabilnost Srbije i ekonomska stabilnost Beograda.

„To je rezultat prethodne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade, koji su stvorili potrebne preduslove. Puteve koje danas gradimo nismo gradili decenijama unazad, razvija se aerodrom, brze pruge, poslovna klima napreduje svake godine, po brzini izdavanja građevinskih dozvola 2016. godine bili smo na 186. mestu, a danas smo na devetom“, rekao je Radojičić.

Naveo je da sve to govori da stranci hoće da investiraju u Beograd i dodao da je najbolji primer za to Beograd na vodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.