Radojičić podržao akciju Dan bez automobila

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić se prvi odazvao pozivu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) da učestvuje u akciji „Dan bez automobila u gradovima i opštinama” i rano jutros prošetao do svog radnog mesta u Starom dvoru.

„Ova inicijativa je jako dobra jer nas opominje da je za naše zdravlje ali i za očuvanje životne sredine važno da pešačimo, vozimo bicikl, više se oslanjamo na gradski prevoz nego na sopstvene automobile u kojima se neretko vozi samo jedan čovek. Drago mi je da su se mnogi gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije uključili u ovu akciju jer je ova tema značajna ne samo danas, već svakog dana“, kaže Radojičić.

Akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama” organizuje Stalna konferencija gradova i opština u okviru Evropske nedelje mobilnosti kojom se podstiču alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovane čime se smanjuje korišćenje putničkih automobila i poboljšavaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Tim povodom, gradonačelnik ističe da Grad Beograd aktivno radi na projektima usmerenim ka rešavanju problema u saobraćaju i povećanju kvaliteta života građana.

„Neracionalna upotreba motornih vozila je problem sa kojim se suočavaju pre svega veliki gradovi i koji kroz stvaranje velikih gužvi utiče na svakodnevicu građana. Moramo da menjamo navike, ali i Grad mora mnogo da uradi u ovoj oblasti. Cilj nam je da Beograđanima omogućimo da se brže i lakše, nego što je to sada, kreću kroz naš lep grad“, kaže on, saopštio je Beoinfo.

Imamo plan umrežavanja saobraćajnica i postojećih resursa i projekat koji će tome u najvećoj meri doprineti je Metro, sa čijom izgradnjom počinjemo krajem 2020. godine, dodao je gradonačelnik.

„Ne treba zaboraviti da smo proširili zonu za šetanje u centru grada, ali i da će žičara koja će povezivati Kalemegdan i Ušće, pored toga što će biti turistička atrakcija, doprineti lakšem prelasku preko reke“, ističe on.

Evropska nedelja mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. septembra.

Tema ovogodišnje kampanje je kombinovanje različitih vidova prevoza pod sloganom „Kombinuj i kreći se” u koju je uključeno više od 2.600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika.

Akciju su podržali gradonačelnici Beograda, Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Pančeva, Zaječara, Sremske Mitrovice, Loznice, Pirota, Smedereva, Leskovca, Vranja, kao i predsednici opština Bela Palanka, Bogatić, Svrl?ig, Lapovo, Osečina, Batočina, Vrbas, Mionica, Preševo, Srbobran, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Pećinci, Vrnjačka Banja, Medveđa, Gadžin Han, Aranđelovac, Bečej, Kanjiža, Svilajnac, Bačka Topola, Čajetina, Sokobanja i gradskih opština Stari Grad, Savski Venac i Mladenovac iz Beograda i Pantelej iz Niša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.