U trendu

Raška 15. stanica karavana Digitalna ekspedicija (VIDEO)

Gradjani Raške imaće tokom vikenda priliku da se u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

U okviru karavana biće održane brojne radionice, predavanja, a stanovnici tog grada imaće priliku da se druže i sa poznatim influenserima koji će im predočiti prednosti digitalne tehnike.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković rekao je da je cilj Vlade Srbije da se što više gradjana digitalno opismeni, kako bi sebi olakšali život.

„Uz nekoliko klikova, iz tople prostorije, elektronskom komunikacijom sa e-upravom, trgovinom, bankom ili nekim drugim servisom mogu završiti posao da ne odlaze u te institucije, da se ne guraju u javnom prevozu i čekaju u redovima“, naveo je Selaković.

On je kazao da je „Digitalna ekspedicija“ namenjena svim generacijama – mladima da unaprede svoje postojeće znanje, a starima da steknu osnove primene digitalnih alata i na taj način smanje jaz u nivou znanja digitalnih veština u odnosu na mladje.

„Zvanični podaci govore da je 49 odsto žena, a 55 odsto muškaraca starijih od 55 godine koristilo računar u poslednja tri meseca, što je zabrinjavajuće i poražavajuće, posebno, jer je Srbija jedan od lidera regiona u razvoju digitalnih tehnologija“, rekao je Selaković.

On je najavio da će Vlada Srbije, uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), digitalnom tehnikom opremiti gerontološke centre i organizovati edukaciju starih osoba koje su u njima smeštene.

Pomoćnica predsednika Opštine Raška Tijana Pajević Djordjević izrazila je zadovoljstvo što će tokom vikenda žitelji tog grada biti u prilici da steknu osnovna ili unaprede svoja znanja o digitalnoj pismenosti i bezbednosti.

„U današnjem digitalnom svetu, gradjani koji znaju kako se dolazi do odredjene informacije, kako onlajn da ostvare svoje pravo ili ispune obavezu, kako se postaje e-gradjanin, koriste e-usluge, onlajn kupuju i bezbedno plaćaju roba i usluge, koji poznaju novu pismenost su, ukratko, gradjani 21. veka“, kazala je Pajević Djordjević.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ pokrenut je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a podržavaju ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarija za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa UNDP i programom „Nova pismenost“, koji zajedno realizuju Američka agencija za medjunarodni razvoj USAID i „Propulsion“.

Sledećeg vikenda, Karavan će posetiti Novi Pazar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.