U trendu

Raskošna ceremonija srpskog kraljevskog venčanja udarna vest na Dejli mejlu! (video)

U Sabornoj crkvi u Beogradu juče su se venčali princ Filip Karađorđević i princeza Danica Marinković, a prvo srpsko kraljevsko venčanje posle punih 95 godina privuklo je veliku pažnju britanskih medija.

Tako je glavna vest na portalu Dejli mejla danas upravo svečana ceremonija stupanja u brak koju je obavio patrijarh srpski Irinej, a ostrvljanima su posebnu pažnju privukle krune koje su mladenci nosili tokom crkvenog obreda, prenose mediji u Srbiji.

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip i gospođica Danica Marinković venčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Venčanje je služio patrijarh srpski Irinej, kuma je princeza Viktorija od Švedske, a kum princ Petar, a Kancelarija prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića tim povodom danas je izdala saopštenje u kojem se zahvaljuje svima na srdačnim čestitkama.

„Prestolonasledniku Aleksandru i princezi Katarini, kao i svim prisutnima, bila je posebna čast što su venčanju prisustvovali Njeno veličanstvo kraljica Sofija od Španije i Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Viktorija od Švedske, naslednica švedskog prestola. Iz Španije su došli mladoženjina majka Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Marija de Glorija od Orleansa i Bragance, vojvotkinja od Segorba sa suprugom Vojvodom od Segorbe.

Mladinu haljinu kreirala je svetski poznata modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

Posle venčanja u Sabornoj crkvi gosti su se uputili na Beli dvor na prijem i večeru. Beli dvor je sagradio Nj.V.  kralj Aleksandar I od Jugoslavije, pradeda Princa Filipa. Kasnije tokom večeri prestolonaslednik Aleksandar i mladoženja princ Filip pozdravili su goste.

„Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu i presrećan sam što mogu da ga podelim sa vama. Ovde smo da proslavimo početak zajedničkog života Filipa i Danice, i želimo im da bude ispunjen radošću i ljubavlju. Moja je dužnost i privilegija da poželim dobrodošlicu Njenom kraljevskom visočanstvu princezi Danici u naš dom. Pozdravljam i njene roditelje, a mladencima želim da ih prate sreća, zdravlje, harmonija i porodični blagoslov. Draga Danice, dragi Filipe, hoću da znate da uvek možete da računate na našu podršku“, rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

„Danica i ja vam svima zahvaljujemo što ste sa nama ovog najlepšeg dana naših života. Srećni smo što sa vama možemo da podelimo radost ovog trenutka. Zahvaljujemo roditeljima koji su organizovali ovu veličanstvenu proslavu ovde na Belom dvoru. I iznad svega, hvala ti, Danice, na svoj tvojoj ljubavi i što si me učinila najsrećnijim čovekom na svetu“, rekao je princ Filip, a navela Kancelarija u saopštenju.

Kako prenose mediji u Srbiji, posle prijema na Belom dvoru organizovana je i večera za zvanice, među kojima su bile istaknute javne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i politike, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i mnogi građani i pristalice ustavne parlamentarne monarhije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar