U trendu

Rast broja personalnih asistenata u Beogradu

BEOGRAD – Usluga personalnih asistenata, dostupna od 2016. godine, prvobitno je pružana za oko 50 korisnika, dok trenutno uslugu koristi 86 osoba sa invaliditetom, saopšteno je danas iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, koji očekuje da do kraja godine postigne broj od 100 asistenata.

„Prepoznajemo probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge, koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana“, rekla je sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.
Ona je podsetila da je usluga personalne asistencije obuhvaćena sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda počev od 8. februara 2016. godine i od tada se sprovodi u kontinuitetu.
„Prvobitno je usluga pružana za 52 korisnika, a očekujemo da ćemo do kraja ove godine stići i do stotog personalnog asistenta u Beogradu. Usluga personalne asistencije je veoma važna, jer direktno pruža podršku korisniku usluge u održavanju i unapređivanju kvaliteta njegovog života, a samim tim i mogućnost da vodi samostalan i produktivan život kao ravnopravni građanin u svojoj zajednici“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, ovom uslugom se obezbeđuje odgovarajuća praktična podrška koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje osnovnih, ličnih i društvenih potreba koje korisnik fizički nije u stanju da zadovolji bez pomoći koja je istovremeno lična i praktična.

Usluga personalne asistencije korisnicima pruža mogućnost izbora aktivnosti koje bi im inače bile nedostupne, dodala je ona.
U ovom mesecu smo, kako je rekla, uključili 86 korisnika, a u narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge.

„Time potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike Grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koje pruža korisnicima, kao i odgovoran odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška neophodna“, dodala je sekretarka.

Usluga personalne asistencije dostupna je punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim prvim ili drugim stepenom podrške, a koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

To su lica koja su sposobna za samostalno donošenje odluka, radno su angažovana ili su aktivno uključena u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenih aktivnosti, odnosno lica koja su uključena u redovni ili individualni obrazovni program.

Personalni asistent angažovan je u radu sa jednim korisnikom najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno, prema procenjenim potrebama i kapacitetima korisnika, o čemu rešenjem odlučuje Gradski centar za socijalni rad, saopštio je Beoinfo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar