U trendu

Rasvetliti slučaj praćenja i snimanja urednika Južnih vesti

Asocijacija onlajn medija zatražila je danas od nadležnih organa da što pre rasvetle slučaj praćenja i snimanja urednika portala „Južne vesti“ Predraga Blagojevića i upozorila da praćenje novinara postaje deo opasnog rastućeg trenda koje bi trebalo zaustaviti.

Blagojević je, kako se dodaje u saopštenju, saopštio da ga je nepoznata osoba preksinoć snimala video kamerom iz automobila parkiranog u centru grada, čiji je vozač pobegao kada je Blagojević pokušao da fotografiše automobil.

Asocijacija navodi da je Blagojević slučaj odmah prijavio policiji u Nišu, nakon čega su isto veče inspektori Blagojeviću ponudili dodatnu policijsku zaštitu.

„Pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo da će nadležni organi u najkraćem roku rasvetliti sve okolnosti ovog slučaja i o njima izvestiti javnost. Podsećamo da ovo nije izolovan slučaj, već deo rastućeg i veoma opasnog trenda u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

AOM je podsetio da je u junu prošle godine, novinarka Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović prijavila da je prate dvojica nepoznatih muškaraca, a u avgustu Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obratila se Zaštitniku gradjana zbog sumnje da njihove novinare prati i prisluškuje BIA, dok su u novembru četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) primetile su da ih nepoznata lica prate i fotografišu.

„Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije koje su dužne da ih štite dok obavljaju veoma odgovoran posao informisanja javnosti“, piše u saopštenju.

AOM je pozvao i gradjane da se solidarišu sa novinarima i ocenio da će bez toga Srbija „potonuti još dublje u medijski mrak“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.