U trendu

Reakcije BiH i Kosova: „Kakvo vreme, negacionista dobija Noebelovu nagradu“

U BiH i na Kosovu je nezadovoljstvo zbog današnje dodele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Hadkeu kome zameraju da je bio „obožavalac“ Slobodana Miloševića i „negacionista“ zločina počinjenih tokom rata 1990-ih godina.

Bivši glumac iz BiH Nermin Tulić koji je teško ranjen tokom opsade Sarajeva, prokomentarisao je na Tviteru odluku o Nobelu „smajlijem koji povraća“.

Sarajevski liberalni političar Reuf Bajrović izjavio je da ne razume odluku žirija Švedske akademije koja smatra da je „Handke izvanredni pisac i da je njegova podrška Slobi (Slobodanu Miloševiću) i genocidu deo njegovog velikog opusa“.

Emir Suljagić koji je preživeo masakr u Srebrenici, sada profesor međunarodnih odnosa u Sarajevu napisao je na društvenim mrežama na engleskom: „Poklonik Miloševića i negacionista dobija Noebelovu nagradu za književnost…. Kakvo vreme…“.

Sarajevski pisac Ahmed Burić smatra da Handkeova podrška Miloševiću svedoči da mu tada „nije bilo dobro“. „Književni kriterijumi moraju da budu iznad politike. Neki njegovi (Handkeovi) tekstovi 1980-ih godina su zaista remek-dela“, rekao je Burić.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku.

Austrijski pisac je takodje žestoko kritikovao 1999. godine NATO zbog bombardovanje u Srbiji.

Handke je 2006. godine prisustvovao Miloševićevoj sahrani.

„Takozvani svet nije svet. Ja ne znam istinu, ali gledam, slušam, osećam, sećam se, pitam se. Zbog toga sam danas ovde, sa Jugoslavijom, sa Srbijom i sa Slobodanom Miloševićem“, rekao je tada Handke.

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo „slobodu Kosovu“.

Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslenici iz celog sveta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sćaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015., kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na tviteru i na fejsbuku objavila istu poruku, ocenivši da je nešto „ozbiljno pošlo po zlu“.

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: „Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo“, a zatim dodala:

„U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!“

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom fejsbuk profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu „sramota“.

„Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost“, napisao je Keljmendi

Peter Handke (1942) nagrađen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“, „Juče na putu“.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.